Tajna inspiracije – Muze

Inspiracija je misteriozna pojava, koja se jednostavno desi ili se ne desi. Od davnina je poznato da se inspiracija javlja u ženskom rodu. Grčka je imala čak devet zaštitnica inspiracije. Zaštitnicu muzike, komedije, lirske i epske poezije, istorije, tragedije, astronomije, plesa i ljubavne poezije. Da, reč je o Muzama.

Kada čitamo imena Muza redom, dobija se izreka „Tum Peccet“, koja znači – neka greši. Muze dolaze kada smo za njih spremni, kada zasučemo rukave i obučemo „radne“ pantalone. Bez straha od greške. Ali, ko su zapravo bile Muze?

Mnemosina, Titanka koja je personifikacija pamćenja, bila je Zevsova ljubavnica devet noći, a onda mu je rodila devet kćeri, koje će opevati očevu slavu i slavu svih ostalih bogova. Bile su lepe kao boginje, nadarene glasom kao sirene, a njihov vođa bio je Apolon, bog lepote. Uživale su u komunikaciji i stvorile su dijalog, koji je u početku pomogao u stvaranju onoga o čemu su pevale. Srećan je bio svako koga muze zavole, jer iako postoje tuga i bol, kada Muze zapevaju sve to nestaje. Međutim, one i strogo kažnjavaju one koji se usude da se sa njima takmiče u pevanju. Tako su Pijaride pretvorene u ptice, sirene su ostale bez peraja, a pevač Tamirij ostao je bez vida i dara za pevanje.

U početku su se umetnici obraćali svim muzama za inspiraciju, a tek kasnije svakoj od njih je određena stvaralačka delatnost.

TERPSIHORA – Muza plesa, muzike i horskog pevanja. Njeno ime znači „ona koja voli da igra“, a predstavljena je prekrivena vencima od cveća, kako igra i svira harfu.

URANIJA – Muza astronomije i astrologije. Njeno ime znači „nebeska“. Odevena je u plašt prekriven zvezdama. U jednoj ruci drži globus, a u drugoj štap. Na osnovu pozicije zvezda predviđa budućnost. Zaštitinica je filozofa.

MELPOMENA – Muza tragedije i ako joj je pevanje veselo. Ime joj potiče od grčke reči „melepin“ što znači pevati. Na glavi ima bršljanov venac oko glave, a u ruci drži skiptar i bodež prekriven krvlju. Na licu uvek ima tragičnu masku.

POLIHIMNIJA – Zaštitnica svete pesme, retorike i geometrije. Izumela je liru. Prikazana je kao ozbiljna i zamišljena žena, sa krunom od cveća, obučena u belo i često prekrivena velom. Piscima daruje dela koja im obezbeđuju besmrtnu slavu. Neki je smatraju i Muzom poljoprivrede.

ERATO – Najpoznatija od svih muza. Ime joj potiče od grčke reči „eros“ što znači ljubav. Zaštitnica
ljubavne lirike. U ruci nosi liru (koju je sama napravila), a na glavi venac od ruža. Uz nju su i dve golubice koje jedu semenke na podu. Često se prikazuje kako drži zlatnu strelu da bi podsetila na eros – ljubav koju štiti.

KALIOPA – „Ona koja je na dobrom glasu“. Najstarija i najvažnija muza, koja je predvodila sve ostale. Zaštitnica epske poezije i besedništva, pa se često kaže da je ona Homerova muza. Predstavljena je sa voštanom pločicom i pisaljkom u ruci.

KLIO – Muza istorije, čije ime znači „glasnik“. Predstavljena je sa lovorovim vencem na glavi, trubom u jednoj i poluotvorenim smotuljkom u drugoj ruci. Često se vidi sa knjigama.

EUTERPA – Zaštitnica muzike. Njeno ime znači „ona koja je voljena, obožavana“. Ima je krunu od cveća i svira na flauti, instrumentu koji je sama izumela.

TALIJA – Muza komedije. Njeno ime se odnosi na „onu koja cveta“. Za razliku od Melpomene, ona nosi komičnu masku na licu, ima venac od bršljana i pastirski štap.

Pre nego što započnete neki rad, glasno izgovorite „Tum Peccet“, opustite se i uživajte u Vašem radu. Iako je nevidljiva, Vaša Muza je uvek pored Vas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here