Tetovaže – šta treba znati o njima

Ako razmišljate o tome da se prvi put istetovirate, dobro mućnite glavom. Ovih nekoliko argumenata morate uzeti u obzir.

Tetovaža može biti lep detalj na vašem telu, bez obzira na to koje je veličine i boje. Prosto, ukusi su različiti. Još ako ima i neko značenje, na jedan zanimljiv način ste obeležili vama važan događaj i sigurno ga nikada nećete zaboraviti.

U ovom tekstu se neću baviti time koliko su sada tetovaže popularne i zašto je apsolutno čudno i neverovatno kada vidite osobu na ulici koja nije „išarana“. Ono što je važno istaći jesu nedostaci ovog načina ukrašavanja tela.

Tetovaže su trajne

Verovatno će vam svi naglasiti da su tetovaže trajne. Ako dobijete lošu tetovažu, ako vremenom više ne želite da nosite nečije ime na svom telu, ako ostarite pa se sve te slike naboraju, biće bezveze, zar ne? Kod pirsinga je makar lako, skinete minđušicu i to je to. Zato morate dobro da razmislite kakva će biti vaša tetovaža i na kom delu tela.

Tetovaže
Izvor: pixabay.com

Možda bi bila dobra ideja da istetovirate nešto sitnije i na nekom delu tela koji se neće uvek videti, tako da, i ako ne budete posle nekog vremena zadovoljni, „grešku“ možete sakriti odećom, nakitom, kosom i sl. Naravno, tehnologija stalno napreduje te će za nekoliko godina laseri za  skidanje tetovaža biti dovedeni do savršenstva.

Kako odabrati tattoo majstora

Druga važna stvar je kod kog tattoo majstora ćete otići. Sve mora da bude provereno, sterilno. Znate već kakve sve komplikacije mogu da vas zadese, odnosno koje sve infekcije možete da dobijete. Takođe, vodite računa i o kasnijoj nezi kože koja je tretirana kako bi sve lepo zaraslo, a vi mogli ponosno da prošetate svoj „ukras“.

Ono što me je navelo na razmišljanje o tetovažama i njihovim nedostacima bio je tekst koji sam pročitala u Deutsche Welle. Naime, autor je istraživao u kojoj meri su one štetne po zdravlje ljudi. Volfgang Bojmler, profesor na odeljenju za dermatologiju univerziteta u Regensburgu, ističe da su boje koje se koriste za dugotrajne i živopisne tetovaže, zapravo, namenjene štampačima i farbanju automobila!

Tetovaže ideje
Izvor: .pixabay.com

Te boje uopšte nisu testirane za potkožnu upotrebu, te se zato i veruje da imaju štetno dejstvo, naročito zato što jedan deo ubrizgane boje dospeva preko krvotoka u neki deo organizma. Tetovaže u boji tako sadrže razne metale i hemikalije koji izazivaju alergije i ne smeju da se koriste u kozmetičke svrhe.

Crna boja za tetovaže je u suštini – industrijska čađ! Pošto tetovaže ne spadaju ni u kozmetiku, ni u lekove, lako je poturiti bilo šta i neophodno je napraviti liste zabranjenih supstanci, vršiti testiranje boja kao i moguće reakcije na njih.

Ipak, profesor Bojmler nije naišao na podršku za ovu ideju jer se ljudi svojevoljno tetoviraju i preuzimaju rizik.

Ako u Nemačkoj nije sve regulisano i provereno kako treba, možete misliti šta se sve radi u našoj dragoj Srbiji.

Zato, još jednom dobro razmislite, informišite se do najsitnijih detalja i samo nakon stopostotne provere i ubeđenosti da tetovažu zaista želite, uputite se u studio.

Jer, posle tetoviranja, nema kajanja!

3 COMMENTS

  1. Preko tetovaze mogu se dobiti i veoma opasne bolesti ako se ne vodi racuna, zato moj apel mladima je moze se ziveti i bez toga a za one koji su preterali postoji Nano Klinika Brant gde to mozete bezbolno skinuti.

  2. Tetovaža da ili ne, jako diskutabilna tema.. Za datu kliniku sam čula sve pohvale za profesionalnost, pogledala sam im sajt i stvarno obuhvataju mnogo toga.. Ako se ikada odlučim za skidanje svojih tetovaža biće kod njih.. Moj apel mladima je, da iako se odlučite za tetoviranje ili skidanje, više pažnje posvetite odluci gde će se to raditi, na kakavom mestu, jer treba biti sterilno, uredno i čisto, da bi i vaše telo i vaš organizam bili isto tako “čisti“ posle toga, nego da li će boleti ili ne. Pozz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here