Top 8 Instagram mesta

Donosimo Vam listu od 8 najpopularnijih Instagram mesta. Ovi spomenici, znamenitosti, destinacije su mesta koja sanjamo da posetimo, mesta koja volimo da fotografišemo i mesta koje je istraživanje fotokompanije Crewe pokazalo da su najviše postavljana na društvenim mrežama.

Instagram mesta

AJFELOV TORANJ

Lista najpopularnijih Instagram mesta počinje sa Parizom. Teško je da poverujete, ali Ajfelov toranj je izgrađen 1889. za svetsku izložbu stogodišnjice francuske revolucije, kao „privremeni“ prikaz arhitektonskog dela, ali ostao je kao najviša građevina na svetu do 1930. i postao najpoznatija znamenitost grada. 

Sve više od tri miliona instagram postova pokazuju da je Ajfelova kula u Francuskoj na prvom mestu na ovoj društvenoj mreži. Pariz, grad svetlosti ostaje kao najlepše mesto na svetu.

 

BIG BEN

Londonska ikona je najveća sat kula koja je smeštena na severoistočnom kraju Vestminsterske palate. Ime „Big Ben“ je naziv zvonika koji se nalazi unutar ove kule. Ovo je atrakcija koju svi moraju da posete.

Teško je proceniti visinu Big Bena izdaleka, ali ovo je dosta visoka građevina. Njegova visina je 96,3 metara, prvih 61 metar izgrađen je od opeke obložene kamenom. Svaki broj je visok skoro dva metra i sadrži 312 komada stakla. Na bazi svakog od satova pozlaćenim slovima piše „ Domine salvam fac reginam nostram Victoriam primam“ što na latinskom znači „Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju.“

Big Ben je na drugom mestu na listi sa dva miliona Instagram postova, ali nastavlja da bude zvezda instagrama dok prolazi kroz restauraciju u 2017. godini. I njegova poznata zvone cute već tri godine.

 

GOLDEN GEJT

Instagrameri nisu jedina zajednica koja se divi Golden Gejtu, mostu u San Francisku. Njegova izgradnja započeta je pre 78 godina, a most je otvoren 1937. godine, posle četiri godine radova. On povezuje severni deo poluostrva San Francisko i okrug Marin. Kada je završen bio je najduži most na svetu. Danas, on je jedan od najlepših mostova Sjedinjenih Američkih Država i najvećih simbola San Franciska i Kalifornije.

Golden Gejt je 3. na Instagram listi sa skoro 1,5 miliona postova.

Instagram mesta

BURDŽ KALIFA

Ne samo da je Burdž Kalifa u Dubaiju najviši toranj na svetu, takođe je najveća slobodno stojeća struktura na svetu, ima najveći broj spratova, ima najveći otvoreni vidikovac na svetu, i visoka je 828 metara sa antenom. U zgradi je smešteno 30.000 stanova, 9 hotela, trgovinski centar, nekoliko bazena i mnogo drugih prostora.

 

KATEDRALA NOTRE DAME

Notre Dame je najpoznatija ranogotička katedrala posvećena Blaženoj Devici Mariji na reci Seni u Parizu. Katedrala je petobrodna, duga je 130 metara, široka 48, a visoka 36 metara. Katedrala je u popularnoj kulturi najpoznatija kao mesto radnje istorijskog romana „Zvonar Bogorodičine crkve“ Viktora Igoa.  Dobro poznata crkva ima više od 1,1 miliona Instagram postova.

 

ALHAMBRA

Alhambra, što znači „crveni“ na arapskom, a potpuno ime je bilo Al Kelat Al Hamra „crvena tvrđava“,  je dvorac i utvrđenje mavarskih vladara u Granadi u južnoj Španiji. Napravljen je za mavarske kraljeve do sredine 13. veka i danas stoji kao primer mavarske civilizacije. Broj posetioca je ograničen na 6.600 dnevno, a ulaznice se kupuju ranije.

Instagram mesta

 

MAČU PIKČU

Još jedno mesto pod zaštitom UNESCO, Maču Pikču u Peruu je fotografski san. On je sveti grad Inka, koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda. Leži 1,5 milja visoko u sred tropske planinske šume. Njegovi džinovski zidovi i velike terase stvaraju prelepi ambijent. Jula 2007. Godine proglašen je za jedno od novih sedam svetskih čuda.

UNESCO naziva ovaj grad „remek-delo umetnosti, urbanizma, arhitekture civilizacije Inka“. Postavljeno je više od 653.000 slika do sada na Instagram.

ANKGOR VAT

Ankgor Vat u Kambodži, drugi pod zaštitom UNESCO, sagrađen je u 12. veku kao hindu hram. Njegovo ime znači „hram“.

UNESCO poziva 150 kvadratnih milja kompleksa „jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Jugoistočnoj Aziji.“ Posetioci se slažu. Ankgor Vat je glavna turistička atrakcija u zemlji, njegova slika se nalazi na brojnim državnim simbolima, kao na državnoj zastavi i novčanici od 500 riela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here