Zašto je dobro ne nositi grudnjak?

Ako postoji trenutak koji svaka žena željno očekuje na kraju radnog rada, to je definitvno onaj u kome se može rešiti svog grudnjaka. Mnoge će se žene složiti da ne postoji apsolutno ništa toliko oslobađajuće, iako je rublje ono što na neki način predstavlja i zaštitni znak svake žene.

Ukoliko je ovaj “ritual” nešto što možda praktikujete svakodnevno, onda će vas pozitivno iznenaditi ove činjenice koje itekako idu u prilog tome da nenošenje grudnjaka može biti zdrav

grudnjak

  1. Mnoge žene smatraju da grudnjak utiče na sam oblik grudi, odnosno da vremenom ukoliko se on ne nosi dolazi do njihovog opuštanja. Istina je ipak, suprotna. Mnoge studije, poput jedne koja je rađena na jednom univerzitetu u Francuskoj, dokazala je da su mišići grudi kod žene koje nisu nosile grudnjak, bile mnogo čvršće u odnosu na one koje ga redovno nose. Zaključak je dakle bio da grudnjak aposlutno nema nikakav uticaj na grudi (pogotovo ne pozitivan).
  2. Nošenja grudnjaka utiče na cirkulaciju, što možda i nije neka prevelika mudrost. Istog momenta kada se grudnjak skine, cirkulacija postaje mnogo bolja, a bolja cirkulacija = čvršće grudi.
  3. Mnoge studije su takođe dokazale da bradavice kod žena koje nisu nosile grudnjak, su bile više u proseku za 7 mm u odnosu na žene koje nose grudnjake.
  4. Jednostavno – osećaj bez grudnjaka je mnogo lepši! Pa zašto onda ne uživati u udobnosti pritom ne razmišljajući o tome kako izgledate.
  5. Možda najvažnija stvar jeste upravo činjenica da bez grudnjaka u stvari zaista imate mogućnost da izbliza i detaljno pregledate grudi. Zdravlje je ipak, na prvom mestu.

Kao podrška ovim činjenicama, 2011. godine, 13. oktobar proglašen je svetskim danom bez grudnjaka. Poruka ovog dana je upravo podizanje svesti kod žena o potrebi redovnih pregleda u borbi protiv raka dojke.

PODELI
Amela Đurakovac
Amela je master inženjer pejzažne arhitekture i entuzijasta koji voli prirodu i životinje, posebno mačke. Veruje u prave vrednosti i u to da se samo napornim radom i ljubavlju prema svemu što radi mogu postići rezultati. Za nju ništa nije nemoguće, pa tako svakodnevno radi na sebi i trudi se da nauči nešto novo. Na svet oko sebe gleda kroz ružičaste naočare ali itekako čvrsto stoji na zemlji. U slobodno vreme se bavi kreativnim pisanjem, voli da fotografiše i putuje, a dugim šetnjama i plesom se oslobađa od negativne energije oko sebe. Raduje se malim stvarima i u budućnosti sebe vidi kao nekoga ko se i dalje usavršava i bavi različitim stvarima iz oblasti umetnosti, otkrivajući suštinu misterije zvane život.

1 KOMENTAR

  1. Oko grudnjaka manje više ima dosta tekstova i žene mogu da biraju da li će nositi ili ne. MOžda ga ipak treba nositi, ali svako je gospodar svoga tela. Postoji još jedna dilema ato je “da li nositi steznik nakon porođaja ili ne?”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here