TRADICIONALNO SUPER: Završen je još jedan BELDOCS!

Najnagrađivanije dokumentarce iz čitavog sveta imali su priliku da pogledaju i stanovnici Beograda od 7. do 13. maja na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks. Organizovan pod sloganom „Stvarnije od stvarnosti“ festival je i ove godine uspeo da navede gledaoce da se zaljube u fenomenalna filmska ostvarenja i da ih očara i zavede magija dokumentarizma.

Ognjen Glavonjić, Danilo Nikolić i Hadži Aleksandar Đurović, mladi reditelji, izdvojili su 37 filmova iz 23 zemlje i izložili ih Beogradskoj publici. Ovih 37 filmova su priče o ljudima koji su odbačeni od društva, o raznim političkim i istorijskim prevratima, ali i o životima velikih umetnika, poput Eliota Smita („Nebo te obožava: Eliot Smit), i Paka de Lusije („Pako de Lusija: Putovanje“).

Na ovogodišnjem festivalu posetioci su imali priliku da uživaju u nekim od najgledanijih stranih dokumentarnih filmova. Neki od njih su: „Pogled tišine“, Džošue Openhajmerova (ovaj film je pratilac filma „Čin ubistva“, koji je nominovan za Oskara), „Poseta“, Mihaela Madsena (humorističko-filozofska priča o potencijalnom kontaktu sa vanzemaljcima), i naravno, film ovenčan Oskarom, film o „špijunskoj aferi stoleća“ – „Citizenfour: dosije Snouden“. Gledaoci su imali priliku da pogledaju i film „Doživotna robija“ Nurit Kedar koji govori o nacionalističko-verskim podelama u okviru najuže porodice, ali i film „Usputna stanica“ Kaveha Bakhtiarija, režisera koji je punih šest meseci proveo sa grupom iranskih ilegalnih imigranata u Atini u tzv. Amirovom pansionu kako bi što realnije dočarao život ovih nesrećno zatečenih ljudi u gradu i zemlji koja ih je neprijateljski dočekala. U gradu koji ih je izložio bedi i svakodnevnom razmišljanju kako preživeti dan, mesec, a možda i godinu, i kako sačuvati razum i veru u bolje sutra.

Film „Besani u Njujorku“ ostavio je jak utisak na Beogradsku publiku. U sali nije bilo ni jednog slobodnog mesta prilikom prikazivanja ovog filma čija je tematika istraživanje ljudskog ponašanja i ponašanja mozga kada smo ostavljeni tj. kada nas partner kojeg i galje volimo iznenada ostavi. Zašto se dešavaju samoubistva nakon raskida, zašto nakon raskida osećamo i mentalnu, ali i fizičku bol samo su neka od pitanja koja su dobila svoj odgovor u ovom filmu.

Ako ste verovali da bespilotne letelice koje koristi Amerika prilikom napada na Irak i islamske zemlje ubijaju samo džihadiste film „Dron“ vas je sigurno razuverio i dokazao da to nije tako. Dronovi tj. bespilotne letelice ubijaju nasumično. Smatra se da su dronovi budućnost ratovanja jer se njima upravlja iz „stolice“, a time su ubistva hladnokrvnija i obavljaju se bez sažaljenja. Film je mnoge gledaoce zatekao ovakvom pričom, a neke zaprepastio snažnom istinom i naveo na razmišljanje koji će biti sledeći Američki izum.

Nakon projekcije filma „Nebo te obožava: Eliot Smit“ gledaoci su u Domu omladine mogli da uživaju i uz živi nastup grupe Stray Dogg, koja je samo za ovu priliku odsvirala i kratak tribjut tragično preminulom stvaraocu, a koliko su i posetioci i sami muzičari uživali moglo se zaključiti po njihovim nasmejanim licima i dobrom raspoloženju.

Što se Srpskog takmičarskog programa tiče, prikazano je deset najboljih domaćih dokumentaraca izabranih od strane Beldoksovih selektora. Vodila se teška borba koji film će ove godine odneti nagradu. Da li će to biti film „Šuma“ Siniše Dragina, filma koji je dobitnik nagrade u Nionu, da li priča o haškom zastupniku – film „Srpski advokat“ ili pak „Daljina“ ili „Krš“, film koji nam predočava lagodan život jednog italijana investitora s jedne i život kamenoresca i njegove porodice s druge strane, koje je život spojio i naveo da žive jedan pored drugog, ili ipak film „Jovica i njegovi zubi“, „Biti ili ne, Ivan Hiti, „Dug u krvi“ ili „1973“.

Žiri je predsedavao u sledećem sastavu: Dragan Nikolić (reditelj i podednik Beldoksa 2014), Muharem Bazdulj (književnik), Gordana Vuković Nikolić (fakultetski profesor engleskog jezika) i Igor Šanjević (producent informativne kuće N1). Posao im nije bio ni malo lak, ali su na kraju jednoglasno za ovogodišnje pobednike proglasili filmove: „Flotel Evropa“ i „Stranac iznutra“.

Flotel Evropa“, Vladimira Tomića, proglašen je za najbolji domaći dokumentarac. Priča koja je njime ispričana nije tipična izbeglička priča jer nas suočava sa nesvakidašnjim načinom odrastanja – dvanaestogodišnji dečak provodi dve godine u limbu Flotela Europe sa majkom i starijim bratom gde se suočava sa svim strahotama koje donosi rat, ali i sa drugim stvarima koji čine adolescenciju.

Žiri je dodelio posebnu nagradu ostvarenju Sonje Bertuči – filmu „Stranac iznutra“. U ovom filmu autorka prikazuje sopstvenu viziju kosovske stvarnosti. U rodno mesto svoje majke Srpkinje odlazi da sazna šta se dogodilo sa mestom njenog detinjstva, ali se vraća i zbog devojčice Kristine, devojčice iz Srbije koja se plaši da ode na Kosovo.

U velikoj dvorani Sava Centra svečano su uručene nagrade, a direktor festivala, Mladen Vušurović, na dodeli nagrada obratio se publici i tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo ovogodišnjom manifestacijom.

Nakon ceremonije zatvaranja prikazan je film „Pako de Lusija: Putovanje“, dokumentarac o nekrunisanom kralju akustične gitare koji je prošle godine iznenada preminuo u svojoj 66. godini.

Ukoliko ste propustili neki od fimova, ili prosto niste stigli svaki da odgledate, imaćete priliku to da promenite. Na repertoaru bioskopa Cineplexx UŠĆE postavljeni su filmovi ovogodišnjeg festivala Beldoks (za neke od njih i mi ćemo deliti karte! 😀 ), a svakih sedam dana biće prikazivan po jedan novi film.

Sandra Pantović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here