Treći dan četvrte konferencije SKONP

Treći dan četvrte po redu konferencije SKONP na Zlatiboru otvorila je Ivana Đurić, pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije. Tema njenog predavanja bila je Mitovi o Evropskoj uniji. U svom izlaganju prvo je prikazala rezultate istraživanja kojima se bavi Kancelarija za evropske integracije, a drugi deo bio je posvećen mitovima koji među stanovnicima Srbije postoje kada je u pitanju kandidatura naše države za pristupanje EU. Kako je i sama rekla, mitovi su bazirani na strahovima, a potom je predstavila neke od najzastupljenijih.
SKONP

Drugo po redu predavanje trećeg dana konferencije bilo je posvećeno misiji OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) u Srbiji. Predavači su bili predstavnici ove misije u Srbiji – Filip Makmehon i Milena Stošić. Njihov cilj je bio da prisutnima objasne šta je zapravo cilj te misije i koja je uloga mladih u njoj. Po njihovim rečima, upravo mladi su jedna od najvažnijih karika u ovoj misiji.

Sledeća tema o kojoj se govorilo bila je Spoljna politika Srbije i evropske integracije. O tome su prisutnima govorili masteri političkih nauka – Milan Krstić i Marko Dašić. Oni su govorili o hronologiji odnosa Srbije i Evropske unije od 2000. godine do danas, kao i o ključnim pomacima i ključnim problemima u tim odnosima. Na kraju su dali odgovor na pitanja: Kakva je procedura „otvaranja” i „zatvaranja” pregovaračkih poglavlja? Šta uopšte predstavljaju pregovori? Ko pregovara? Koja je suština pregovora? Koje su faze pregovora i gde se Srbija nalazi danas?

Poslednje u nizu predavanje na ovogodišnjoj konferenciji SKONP bilo je u vezi sa iskustvima onih koji su studirali u inostranstvu. O ovoj temi su pričali upravo oni koji su studirali u inostranstvu – Branislav Jovanović, Vladimir Prokopović, Nevena Marković i Aleksandar Jakovljević. Svi oni su, osim što su studirali u inostranstvu, članovi OSSI (Organizacija srpskih studenata u inostranstvu), čiji su glavni ciljevi pomoć pri odlasku na studije, pomoć pri povratku sa studija i promocija Srbije u inostranstvu. Predavači su razreširili neke nedoumice koje su prisutni imali, a u vezi su sa studiranjem u inostranstvu. Kao neko ko je lično to iskusio, bili su radi da odgovore na sva pitanja prisutnih studenata.

Ovim predavanjem je četvrta po redu konferencija SKONP i završena. Zvanično zatvaranje konferencije i dodela sertifikata održaće se sutra, 13.4.2017. godine u vili „Romanija” na Zlatiboru.

Portal mladi čestita SKONP-u na još jednoj uspešnoj konferenciji i želi da nastavi sa svojim aktivnostima koje za cilj imaju pre svega edukovanje mladih, a potom i druženje i zabavu. Do sledeće godine!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here