Turska: jedna kultura na dva kontinenta

Naša kultura je istorijski isprepletana sa kulturom Otomanskog carstva, od kulinarskih specijaliteta do reči koje se i danas koriste u nekim delovima Srbije, još uvek se može osetiti uticaj turske vlasti. Neki od nas su imali prilike da posete mesta kao što su Marmaris, Bodrum, Antalija, Kušadasi, međutim duh turske kulture je mnogo jači na manje turističkim destinacijama.

Turska svojim granicama zalazi jednim delom u Evropu, međutim najveći deo njene teritorije nalazi se u Aziji. Najveći grad, Istanbul je ujedno i jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. Podeljen Bosforskim moreuzom na evropski i azijski deo Istanbul je kroz vekove bio centar političkih, kulturnih i religijskih dešavanja.

Aja Sofija ili Sveta Sofija jedan je od „svedoka“ raznolikosti kultura na ovim prostorima, prvo je bila pravoslavna crkva koja je pretvorena u džamiju, a danas je muzej pod zaštitom UNESCO. Po ugledu na njenu arhitekturu, preko puta je sazidana  Sultan Ahmedova džamija poznatija pod nazivom Plava džamija.

Veliki broj bazara na kojima se može kupiti sve od retkih začina do čistog zlata su takođe deo bogatstva Istanbula. Kapali čaršija ili Veliki bazar je jedan od najstarijih i najvećih pokrivenih bazara na svetu.

Iako je Istanbul najveći grad Turske, njen glavni grad i administrativni centar je Ankara. Smešten je u azijskom delu države, ali od otvaranja „brze“ železnice svako može da stigne od Istanbula do Ankare za manje od 3 sata. Pored mnogih muzeja, grad poseduje park Genclik koji se nalazi skoro u samom centru.

Da Turska nije samo skup muzeja, džamija i turističkih destinacija može da posvedoči i njena raznovrsna kuhinja, koja je kroz čitavu zemlju podjednako raznovrsna i bogata. Turci spremanju hrane prilaze kao jednoj posebnoj umetnosti, pa većina jela i slatkiša i izgleda kao deo izložbe.  Mnoga jela su slična jelima koja se mogu naći i na srpskim trpezama, poput punjenih paprika, musake, đuveča…

Takođe, otići u Tursku, a ne probati baklavu je gotovo nemoguće, od baklave sa pistaćima preko one sa orasima i čokoladom, ukus je nenadmašan. Posebna poslastica su slatke sarme od tankog testa i pistaći fila.

Na kraju svakog jela možete popiti tursku kafu, koja u zavisnosti od toga gde se nalazite u zemlji može biti i sa đumbirom, medom, pistaćima. Turska kultura kafe je takva da oni ne konzumiraju velike količine kafe već čaj i to u staklenim čašicama nalik na lalu.

Na kraju, u turističkim mestima velike su šanse da ćete naći ljude koji govore engleski, međutim što se više ide ka unutrašnjosti zemlje ljudi će manje govoriti neki strani jezik, što ne znači da se neće truditi da pomognu svakome kome je pomoć potrebna. Od google translate-a, preko Sirija do pantomime, gostoprimstvo turskog naroda nadmašuje čak i jezičke barijere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here