Vašar u Rumi iz pera jedne Ane

Letnji raspust je u toku, fakultet počinje u oktobru i slobodnog vremena imam previše. Sve to je dovelo do toga da se ulenjim što se odrazilo na stanje moje sobe, pa me je mama pošteno izribala. Rekla mi je da je u mojoj sobi kao na vašaru. Nisam bila sigurna na šta tačno misli, ali je bilo dovoljno da probudi znatiželju.

Moje iskustvo sa vašarima nije za pohvalu, osim Novogodišnjeg vašara, ali uskoro će se ispostaviti da to nije ni približno onome što me čeka.

Kao pripadnik moderne generacije pre nego što sam krenula bilo gde, obratila sam se mom velikom savezniku, Guglu, za pomoć. Prva stvar koja me je zbunila bila je oko porekla reči vašar. Naime, reč vašar je mađarskog porekla, iako sam ja bila spremna glavu da dam da je turskog. A i ja baš olako glavu dajem, ko da ih imam milion, a ne ovu jednu. Pošto sam se upoznala sa etimologijom vašara, rešila sam da pronađem i gde se održava. Vođena sopstvenim neznanjem pomislila sam da ću do prvog vašara sigurno morati da čekam. Ono što me je pozitivno iznenadilo, bilo je saznanje da se u našoj zemlji održava preko 50 vašara godišnje.

Ringišpil. Izvor fotografije: www.rts.rs

Ispostavilo se da se u Rumi održava vašar svakog trećeg u mesecu. Kalendar je pokazivao 02.08., mojoj sreći kraja nije bilo.

Vašarki ambijent. Izvor fotografije: www.vreme.com

U Rumi je dan pomalo oblačan, ali to nije umanjilo moje uzbuđenje, a verovatno ni svih onih koji su se uputili na vašar. Po dolasku prvo što je omamilo moja čula bio je miris roštilja koji se širio vašarskim prostorom. Pljeskavice i ostale đakonije sa roštilja, mogle su se kupiti na svakom koraku. No, ako ipak više volite meso sa ražnja, ne brinite, na  vašaru čak i toga ima. Ako ste pomislili da je to kraj vašarske ponude, čekajte, najbolje tek dolazi.

Na vašaru svega ima, od igle do lokomotive. Stare, nove stvari, ručni radovi, uvoz iz Turske, Kine i ostalih  zemalja i naravno domaća proizvodnja. Nije bitno da li tražite magarca ili nadgorbni spomenik, jer sve na jednom mestu možete pronaći.

Ljudi kažu da kupuju na vašaru, jer je znatno jeftinije,  i ponuda je velika. Ja vam baš i neću biti neki parametar oko kupovine, jer se u mom slučaju ona svela na papirne maramice.

Stočna pijaca. Izvor fotografije: www.agroservis.rs

Ono po čemu je ovaj vašar još bitan, jeste što ujedno predstavlja i veliku stočnu pijacu. Kako sam čula, stočne pijace su postale retkost u našoj zemlji, te se zbog toga, ova u Rumi se smatra veoma značajnom.

Pošto su Srbi oduvek billi narod koji uživa u dobrom provodu i zabavi, čak ni činjenica da je 11 sati ujutru, nije ih sprečila da zaigraju kolce. Svakako jedno od glavnih obeležja vašara jeste šator ili kako se to u narodu popularno kaže šatra. A ispod šatre…vesela atmosfera.

Za vašar kažu da je mesto susreta, sastanka i spajanja. Neko će ga nazvati duhom tradicije, neko kič kreaturom. Kao i sve na ovom svetu, pa tako i vašar ima svoje dobre i loše strane. Ono što vam ja savetujem jeste da probate sami, pa tek onda date sud o ovoj manifestaciji, za koju šta god pričali, ostaje i jeste mesto koje posećuje veliki broj ljudi.

Ako prvi put posećujete jedan srpski vašar, evo vam par korisnih saveta:

-Vašar je mesto gde treba biti viđen, te posebno obratite pažnju da budete upečatljivi;

-Na vašaru se gleda ko se sa kim pitao, te vrlo dobro pazite sa kim ćete se pozdraviti;

-Ako želite nešto da sakrijete, to nikako ne smete reći na vašaru, jer tamo gore nego u redakciji trač novina;

-Ako ste devojka i tražite muža, onda se posebno doterajte za vašar, jer možda baš na đuvegiju naletite;

A možete i da očijukate samo:

-Ako imate dete, prava prilika da svima pokažete vaš ponos;

I naravno, iz kola nikako prvi ne smete izaći, jer će to značiti da niste fizički izdržljivi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here