U potrazi za najromantičnijim mestom na svetu- Bora Bora ostrvo

Ukoliko tragate za najromantičnijim mestom na svetu na koje biste otputovali, Bora Bora sa svojom lagunom koja podseća na paletu slikara u plavim i zelenim tonovima, je sasvim siguran izbor.

bora bora
Izvor: Pixabay

Bora Bora, ostrvo Francuske Polinezije, nalazi se u Pacifičkom okeanu, na oko 260 km severozapadno od Tahitija (manje od sat vremena leta). Ostrvo je otkriveno 1722. godine, a njen drevni naziv Vavau sugeriše da su prvobitni stanovnici ovog, sedam miliona godina starog ostrva, stigli iz Tonga, arhipelaga u Južnom Pacifiku. Izvorni naziv ovog ostrva je Pora Pora, što znači „prvo rođenje“, jer u lokalnom tahićanskom jeziku ne postoji glas “B”.

Savršeno bele peščane plaže zapljuskuje smaragdno plava voda. Glavno ostrvo i nekoliko manjih ostrva Bora Bore, vulkanskog porekla, potpuno su okruženi koralnim grebenom, gde ribe u svim bojama ukrašavaju koralne vrtove, dočekujući ogromne manta raže. Planina Otemanu, nalik dvorcu, para nebo, a zavodljive tropske padine i doline, prekrivene su cvetovima hibiskusa. Palminim listovima, prekriveni motu bungalovi, okružuju blistavu lagunu.

Na ostrvu se nalazi veliki broj luksuznih odmarališta, spa centara i bungalova, koji se nadvijaju nad vodom. Od izlaska do zalaska sunca, svaki centar je dizajnirao svoj set jedinstvenih momenata za svoje posetioce.

Opijenost od beskrajnog istraživanja i ronjenja, po nestvarno tirkiznim lagunama, uzbudljiva vožnja kanuom, surfovanje, jet ski, posmatranje zalaska sunca na krstarenju jedrilicom, su samo neke od aktivnosti koje ostrvo pruža posetiocima. Mnogi instruktori organizuju ekskurzije hranjenja ajkula.

Na ostrvu se mogu kupiti originalni umetnički predmeti, tahićanski biseri, parfemi i ulja i druge dragocene rukotvorine od drveta. Proslavljeno knjigama, filmovima i svojom očaravajućom lepotom, ostrvo je sada preplavljeno turistima. Ali bez obzira na to, treba  ga posetiti.

Letnji meseci, od novembra do aprila, su topli i vlažni sa dosta sunčanih dana, dok je ostatak godine malo svežiji i vlažnost vazduha je umerena. Osvežavajući vetrovi duvaju tokom cele godine, pa se jun, jul, avgust i oktobar smatraju idealnim periodom za posetu ostrvu. Mada,  ne postoji loše vreme za put na ostrvo Bora Bora.

Za potpunije uživanje, pogledajte i video:


Korisne informacije

  • Bora Bora je zona oslobođena od štetočina, ne samo na ovom ostrvu, već na celoj Francuskoj Polineziji nema otrovnih zmija i insekata!
  • Cvet pokazuje vaš romantučni status. Cvet zadenut za levo uvo je znak da žena već ima nekog specijalnog u svom životu.
  • Na ostrvu nema javnog prevoza. Ukoliko ga posetite, budite spremni da hodate, iznajmite auto, bicikl ili bagi. Na raspolaganju su vam i kanui i brodići koji vrše uslužni prevoz od plaže do plaže.
  • Tetoviranje je sveta umetnost. Naime, na ostrvu važi verovanje da je umetnost tetoviranja proistekla od sinova Boga kreativnosti. Tetovaže su znak lepote i korišćene su da pokažu nečiju poziciju u društvu.

Dodatne informacije

Kopnenim putem nije moguće stići do ostrva, s toga se mora ići avionom. Postoje letovi sa aerodroma Nikola Tesla, koji obuhvataju tri presedanja, a let traje oko 34 sati.

Na Booking-u je moguće pronaći raznovrsni smeštaj, po različitim cenama.

Pošto je ostrvo sastavni deo Francuske Polinezije za građane Srbije koji imaju biometrijski pasoš nije potrebna viza za boravak do 90 dana. O ostalim pojedinostima i pogodnostima možete pročitati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here