U subotu, 23. maja: Treći Americana Night Festival

Treći America Night Festival biće održan u subotu, 23. maja u sali Amerikana u Domu omladine Beograda sa početkom u 20h. Kao i prošle godine, festival će biti regionalnog karaktera. Pored izvođača iz Srbije i Hrvatske – Ana Ćurčin & Dukat Stray (Dogg), The Mothership Orchestra, Irena Žilić, ove godine nam u goste nam dolazi i bend iz Bosne i Hercegovine – Jester’s Play.

Americana Night je festival koji okuplja bendove čiji muzički izraz spada u sferu indi rocka i američkog folka. Kao i prethodne dve godine, muzičari će svirati u formi back to back, koja podrazumeva da se na sceni u svakom trenutku nalaze po dva benda koja će naizmenično svirati svoje pesme i komunicirati sa publikom. Posetioci će imati mogućnost da učestvuju u sasvim drugačijem interaktivnom nastupu koncertne forme i da na potpuno netipičan način uživaju u dobrim vibracijama ove muzike.

I ove godine, Festival Americana Night podržala je Ambasada SAD.

Ana Ćurčin i Dukat Stray su na ovom festivalu i započeli saradnju 2013. godine. Njih dvoje su najveći predstavnici americana talasa u Beogradu, a i šire. Ana Ćurčin i Dukat Strajnić (frontman Stray Dogg-a), tokom aprila prošle godine išli su na svoju prvu, zajedničku akustičnu turneju, u okviru koje su 2014. godine posetili Zagreb, Rijeku, Krapinu, Umag, Rovereto, Milano, Cirih, Moskvu i za kraj sviraju u svom Beogradu. Nastupali su i u mnogim beogradskim klubovima. 

Irena Žilić se pre nepune dve godine pojavila iznenada i predstavila svojim EP-em „Days Of Innocence“, pa u rekordno kratkom vemenu oduševila i kritiku i publiku. Na vlastitoj etiketi Cuckoo, Irena je objavila svoj debitantski album „Travelling“.  Koncertna promocija albuma započeta je na uglednom Waves festivalu u Beču, gde je čak i suzdržana austrijska publika Irenin nastup ispratila pravim ovacijama. Nastavila se rasprodanim nastupom u zagrebačkoj Tvornici kulture, a od ostalih nastupa posebno treba istaknuti onaj na tradicionalnom božićnom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gde je nastupila uz velike zvezde kao što su Gibonni, Stefan Milenković i drugi.

The Mothership Orchestra je indie rock band formiran u Požegi u avgustu 2005. godine. Početkom jula 2010. The Mothership Orchestra konačno objavljuje svoj debi album “Song for You“ za Popboksovu online etiketu Silos. Na jednom od najznačajnih rock izdanja u Srbiji poslednjih godina – kompilacijskom albumu “Nova srpska scena: Jutro će promeniti sve“ (PGP RTS, 2007), TMO se pojavio sa numerom “Then She Kissed Him“. Zvuk TMO karakteriše bogata orkestracija, kao i uticaj downtempa, britanskog folka, dark cabareta i baroque popa. Pored instrumenta uobičajenih za pop muziku – gitara, bubnjevi i bas gitara, TMO koristi i violinu, melodicu, mandolu, harmoniku, trubu, flautu, usnu harmoniku, klavir, fagot, violončelo, saksofon i kontrabas.

Jester’s Play je muzički sastav iz Mostara, osnovan 2010. godine od strane sadašnjeg gitariste Harisa Karahodžića i pevača, kantautora grupe Maka Žuje. Od samog početka band želi snimiti album, što se i ostvaruje. Nakon godinu dana ulaze u studio i snimaju svoj prvi album pod nazivom „Sapere Aude“ (lat. usudi se znati). Album čini sedam pesama na engleskom jeziku i uglavnom govore o ljubavi ili „tipovima“ ljubavi. „Sapere aude“ je snimljen 2014. godine u Zagrebu.

Za kraj, pogledajte kako je bilo na „Americani“ prošle godine, pa verujemo da ćemo se videti u subotu, 23.5. u Domu omladine. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here