U susret uskršnjim praznicima – manifestacije širom Srbije

U susret uskršnjim praznicima predstavljamo vam manifestacije koje se ovim povodom održavaju širom Srbije.

Izbor je šarolik i pored takmičenja u tucanju uskršnjim jajima uključuje i degustacije vina i jela pripremljenih na tradicionalan način kao i prigodan, kulturni i umetnički program.

U parku Ilina voda u Kragujevcu, gde se nalazi skulptura uskršnjeg jajeta, najveća tog tipa u Evropi 20. aprila biće održana „Tucijada“. Deseti put održaće se izbor najlepšeg i najjačeg uskršnjeg jajeta a ova manifestacija uključuje i kulturno-umetnički sadržaj.

U dvorcu Dunđerski u opštini Bački Petrovac biće organizovana degustacija i ocenjivanje najboljih vina u okviru manifestacija „Uskrs u Kulpinu“.

Osim vina, posetioci će biti u prilici da degustiraju autentična uskršnja jela a biće prikazani i običaji ovog kraja.

„Vaskršnje svečanosti“ i 24. „Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima“ u selu Mokrin, Kikinda okupiće sve one koji žele da se takmiče i prisustvuju pratećem programu.

Dok će oni koji posete Dimitrovgrad u okviru priredbe pod nazivom “Velikdenska peraška” moći da se takmiče u tucanju uskršnjim jajima, vide izložbu i izbor najlepših i najukusnijih umešenih kozunaka(slatkog hleba), degustiraju tradicionalna uskršnjih jela i lokalne specijalitete.

Uskršnji ponedeljak rezervisan je za „Uskršnje dane folklora“  koji će se 14. put održati u Crnajki kod Majdanpeka.

Cilj ove manifestacije jeste da se ljudi različitih nacionalnosti druže, da jedni druge upoznaju sa običajima, pesmama i igrama karakterističnim za njihovu zemlju.

„Međunarodni uskršnji etno festival“ u selu Poljana kod Požarevca održaće se 21. aprila.
Na festivalu će biti prikazana etno izložba domaće hrane, rukotvorina, starih zanata i ručnih radova.

Najbolji program za mališane sigurno je deseta međunarodna smotra dečjeg stvaralaštva „Dečiji Vaskršnji sabor“ u Banji Vrujci, Mionica od 21-22.aprila

Prvog dana smotre biće priređen svečani defile, prikazane dečije predstave, dečiji i obrazovni film.

Drugi dan rezervisan je za predavanje namenjeno mentorima i kreativnu radionicu za decu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here