OTPAKIVANJE 2014/15

Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Komitetom pravnika za ljudska prava (YUCOM), Centrom za pozorišna istraživanja (ApsArt) i Medijskim centrom Beta (BMC) i uz stručnu podršku Ministarstva omladine i sporta organizuje program za dvanaest Kancelarija za mlade ili omladinskih klubova – OTPAKIVANJE 2014/15

Program je organizovan kroz dve komponente ( priprema i izrada kulturnih paketa u zajednici i organizacija regionalnih razmena sa ciljem zajedničkog upoznavanja) i predstvalja pokušaj da se mladi iz različitih krajeva Srbije povežu i upoznaju, korišćenjem različitih praktičnih i interaktivnih formi. Kulturni paket je „živa stvar“ koja ima ulogu da bogatstvo različitosti posmatra kroz pozitivan odnos. Cilj programa je da podstakne saradnju mladih iz mešovitih etničkih sredina. Projekat realizuje dvanaest Kancelarija za mlade: Bački Petrovac, Obrenovac, Požega, Priboj, Raška, Bujanovac, Vranje, Trgovište, Bosilegrad, Savski venac, Temerin i Prijepolje.

Kontaktirali smo nekoliko Kancelarija za mlade i pitali ih šta oni očekuju od sprovođenja ovog projekta u njihovom gradu , odnosno opštini?

„Vranje je poznato u Srbiji po svojoj bogatoj tradiciji, znamenitim ličnostima, kulturno-istorijskim spomenicima. Projekat Otpakivanje pružiće mogućnost mladim ljudima iz Vranja da na kreativan način predstave svojim vršnjacima iz ostalih gradova po čemu se naš grad razlikuje od ostalih. To je suština projekta – predstaviti bogato kulturno istorijsko nasleđe dvanaest gradova i opština obuhvaćenih projektom“, navodi Nemanja Dejanović, zamenik koordinatora Kancelarije za mlade u Vranju.

„Kultura je odraz u ogledalu jednog mesta, a Otpakivanje se bavi upravo kreiranjem jednog takvog paketa. Očekujem da će se odazvati veliki broj mladih ljudi koji će svojim kulturnim paketom brendirati naš grad i najbolje ga predstaviti kako našoj celokupnoj lokalnoj zajednici, tako i gradu ili opštini sa kojom ćemo razmenjivati kulturne pakete. Ne sumnjamo da će ovo vrlo pozitivno uticati na mlade ljude u Požegi, ali sto je još bitnije očekujemo da probudimo „uspavane“ i pokrenemo pasivne“, istakao je za „Portal Mladi“ Srđan Stevanović, koordinator Kancelarije za mlade u Požegi.

Kancelarija za mlade u Obrenovcu kroz programe koje realizuje nastoji da osnaži što veći broj grupa i pojedinaca, a posebno onih koji organizuju različite događaje za mlade. Očekujemo da će projektne aktivnosti doprineti podizanju kapaciteta mladih, povećati njihovu mobilnost i doprineti međusobnom, boljem razumevanju“, rekao je Duško Krstić, samostalni stručni saradnik za poslove omladinske  politike.

Na pitanje šta očekuje od sprovođenja ovog projekta u Trgovištu, koordinatorka Smilja Bojković odgovara: „Projekat Otpakivanje je nešto sasvim drugačije od onoga što sam susretala do sada u svom radu. Očekujemo da će se uključiti dosta mladih iz naše opštine, jer program zadovoljava različita interesovanja. Ono što je najkarakterističnije i možda najznačajnije iz našeg ugla je ta kulturna razmena gde će nekoliko mladih iz naše opštine posetiti partnersku KZM u drugoj opštini i obrnuto. Neki će po prvi put imati priliku da odu van ovog mesta, i imati priliku da budu domaćini svojim vršnjacima iz neke drugačije kulturno – etničke zajednice. Promocija Trgovišta je takođe od velikog značaja, i prilika da Srbija vidi drugačiju sliku o Trgovištu i mladima u njemu, sem priča o poplavi, siromaštvu i neženjama“, objašnjava koordinatorka Smilja Bojković.

Daniel Zarev, koordinator Kancelarije za mlade u Bosilegradu, je za TV Bosilegrad izjavio: „Reč je o projektu koji povezuje multinacionalne zajednice i ima za cilj da na kreativan način prikaže identitet svake od dvanaest izabranih opština. Realizacija projekta kreće ovog meseca i predviđa animiranje mladih za kulturna dešavanja“. Zarev dodaje da će u projekat biti uključeni mladi od petnaest do trideset godina, nezaposleni i mladi različitih profila. Oni će u drugoj fazi projekta svoju kreativnost prikazati u jedinstvenoj predstavi koja će se odigrati u šest gradova: Beogradu, Bujanovcu, Novom Pazaru, Subotici, Jagodini i Dimitrovgradu. Projekat se završava krajem godine prikazivanjem predstave u Beogradu i proglašenjem najkreativnije Kancealarije za mlade.

Na naše pitanje sa zadovoljstvom odgovara saradnica Kancealarije za mlade u Bačkom Petrovcu, Elizabet Novak, koja kaže:“ S obzirom da se naša opština Bački Petrovac sastoji od četiri sela, a u svakom od njih imamo po jedno Omladinsko udruženje koje se bavi raznim omladinskim aktivnostima, koje ćemo sada uključiti u projekat Otpakivanje, očekujemo od istih da će se odazvati pozivu sa mnogo entuzijazma i dobrih ideja i da ćemo uz aktivnu saradnju napraviti nešto novo za mlade a ne da budemo samo korisnici usluga za mlade“, kaže Elizabet Novak.

Portal Mladi će do kraja pratiti realizaciju projekta i izveštavati o postignutim rezultatima.

Autor: Darko Anačkov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here