Nota po nota – uspeh!

Nota po nota – uspeh!

Muzika se uvek posmatrala kao vrsta umetnosti koja otvara vrata pozitivnom raspoloženju i oplemenjivanju duha. Najveći broj ljudi širom planete će se složiti da vrsta muzike koju voli da sluša utiče na njihovu motivaciju i spremnost za rad. Oni najuporniji i najistrajniji će posvetiti svoje slobodno vreme stvaranju iste tako što će satima vežbati sviranje instrumenata, pevanje, upoznati se sa pravilima i logikom komponovanja i ispisaće papire i papire stihovima, sve u nadi da će se jednog dana vinuti u muzičke visine.

Da je to muzičko nebo svetlo plavo svuda u svetu, tako i kod nas govori broj mladih i talentovanih bendova koji zasigurno nemaju sjajne uslove za rad, ali njihova volja je neuništiva. Svaki grad ima svoju scenu i svoje mlade nade koji se snalaze, ponekad i na vrlo kreativne načine da od svoje velike ljubavi prema muzici naprave karijeru od koje će moći da žive.

Mladi vežbaju u kućnim uslovima, improvizovanim studijima, napuštenim prostorijama. razmenjuju instrumente, zajedno štede za nove i dodatnu opremu. Plakate sada rade u fotošopu, ali vremena u kojima su plakati crtani rukom nisu tako daleko. Sve ovo zvuči obeshrabrujuće, međutim, ne dajte se prevariti – u pitanju je samo još jedan izazov.

Vremena su takva da nam je tehnologija kao član porodice što mladim muzičarima itekako znači. Postoji veliki broj sajtova gde se mogu naći online lekcije za učenje sviranja i svakodnevnom vežbom, stićiće se do savršenstva. Plakati za najavu svirki i koncerata se dizajniraju u kućnim uslovima, i za tim sledi gerila marketing – lepljenje plakata i flajera na neobičnim lokacijama u gradu. Jedan od primera je stub semafora dok stojite i čekate zeleno. Privućiće vam pažnju! Nekada se muzika snimala na kasete, zvuk je svakim novim presnimavanjem gubio na kvalitetu. Društvene mreže poput Youtube-a, Facebook-a, Twitter-a itd., promovisaće mlade muzičare, predstaviti novi materijal, dovesti nove slušaoce – i ko zna, možda nekog za koga se može snimiti album i isplanirati turneja na malo profesionalnijem nivou.

Ako nešto zaista volite, uživate u tome što radite, treba biti uporan i pronaći način!

Da ne bi sve ostalo na praznim rečima, pričaćemo sa mladim bendovima, zavirićemo u kreativni svet i upoznati se sa procesom stvaranja i motivacije.

Autorka:
Tamara Maksimović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here