Tajnovita ostrva koja će nam zagolicati maštu

Od Arktičkih glečera do tropskih šuma na dalekom severoistoku, nailazimo na niz prirodnih čuda za koje mnogobrojni ljudski svet još nije čuo, a ni video. Ispod zvezdanog neba baš u ovom delu zemlje nalazi se niz predivnih predela i pejzaža, a mi ćemo se u ovom tekstu fokusirati na 6 “tajnih ostrva“ koja su većini zemaljskog stanovništva još uvek nepoznata.

Ostvro Sahalin

SAHALIN je ostrvo u Pacifiku, na dalekom istoku Rusije, do kog nam treba tri sata avionske vožnje iz Seula i devet sati avionske vožnje iz Moskve. Nalazi se sevrno od Japana i obiluje bogatom kulturom koja se ukršta među japanskom, korejskom u ruskom civilizacijom. Sahalin ostrvo je poznato pod nazivom “Ostrvo na ivici sveta“.

Posle Rusko-Japanskog rata iz 1905. godine, pola Sahalin ostrva pripašće Japanu, a druga polovina ostaje u posedu Rusije. Posle drugog svetskog rata, ostrvo ponovo pripada Rusiji u čijem se posedu nalazi i dan danas, i ujedno čini najveće ostrvo u Rusiji.

Uprkos tome što zima na ovoj teritoriji traje od sedam do osam meseci, a kratko leto je često hladnjikavo i vetrovito, oko pola miliona ljudi danas živi na ostrvu Sahalin.

Sahalin ostrvo obiluje naftom te se tamo nalaze i naftne industrije, ali i uprkos ovome, biljni i životinjski svet je veoma raznovrstan i bogat, te je turizam ovde već godinama utančan.

Ostrvo Iturup

ITURUP je takođe ostrvo koje obiluje spektakularnim oazama i ujedno je najveće ostrvo u bujnom i zelenom arhipelagu zvanom Kurilska osrtva. Ovo je mesto bogato plavim lagunama, vodopadima i aktivnim vulkanima. Nalazi se među južnim Kurilima, u severoistočnom Pacifiku, a jugozapadno od njega nalazi se japansko ostrvo Hokaido.

Zanimljiva je činjenica da se baš na ostrvu Iturp nalazi devet aktivnih vulkana kao i najviši vodopad u Rusiji koji nosi ime po ruskom mitskom junaku i pravoslavnom svetitelju, Iliji Muromecu.

Danas, ostrvo je dom populaciji od oko šest hiljada ljudi. Iturup i ceo Kurilski arhipelag, nekada je pripadao Japanu ali je potom pod Sovjetskom aneksijom pripao Rusiji 1945. godine, pred sam kraj Drugog svetskog rata. Od tada, upravo ovo mesto je leglo političkih sukoba između Japana i Rusije.

Dok je lepota Kurilskih ostrva nenadmašna i bajkovita, transport do ovih velelepnih predela otežan je zbog magle koja je česta na putevima, a takođe je potrebna velika istrajnost zbog svih snežnih prepreka koja se nalaze na ovom putu.

Vrangelovo ostrvo

VRANGELOVO OSTRVO jedno je od najudaljenijih mesta na teritoriji Rusije i čuven je kao severni blizanac Ostrva Galapagos. Nalazi se između Istočnosibirskog i Čukotskog mora, severozapadno od Beringovog mora.

Jedan posetilac iz XIX veka nazvao je ovo ostrvo “krajnje stvaralaštvo“, i to zato što je veoma teško doći do ovoih ostrva koji obiluju zimskim pejzažima. Najčešće se mora tražiti vladina dozvola za posetu ovih predela jer zimi turisti putuju helikopteroma, dok leti plove na ledolomcima.

Uprkos okrutnoj hladnoći, pejzaži ovih predela izgledaju magično jer obiluju raznovrsnim divljim životinjama, pogotovo jer poseduju najveći broj polarnih medveda. Po velikom broju naučnih otkrića paleontologa, ova ostrva su središta poslednjih dlakavih mamuta koji su ovde živeli i posle 6000 godina od kako su ove životinjske vrste izumrle.

Ratmanovljevo ostrvo

VELIKI DIOMED iliti RATMANOVLJEVO OSTRVO – Ako se zaista pitate ko sa svojih prozora može da vidi Rusiju, dobićete odgovor domoroci Malog Diomeda, Inuitikoji se nalaze na Američkoj teritoriji.

Ovo ostrvo veće je od dva Diomedova ostrva koja se nalaze u sredini Beringovog moreuza. Nalazi se jugoistočno od rta Dežnjev na Čukotsko poluostrvu i najistočnija je tačka Rusije.

Na ovom ostrvu nema domorodaca koji ovde žive, već ovde prebivaju samo granične ruske straže. Pedeset godina ranije ovde su obitavali samo Eskimi, koji su se kasnije preselili na Čukotske teritorije koje danas pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama

Solovecka ostvrva

SOLOVECKI OTOCI su čuvena ostrva koja se nalaze na ozloglašenom Solovetskom arhipelagu. Ono što privlači turiste ovom mestu, nije severni vazduh i klima, već svirepo nasleđe koje se posebno odnosi na Solovecki manastir iz XV veka. Ovaj manastir pored toga što je privlačio mnoge hodočasnike, služio je i kao zatvor za državne kriminalce.

Tako se ovaj manastir u jednom periodu pretvorio u prvi zatvor koji nosi naziv Gulag, poznat i kao logor za prinudni rad. Tokom Drugog svetskog rata vlada je ovde dovodila siročad i trenirala ih za kadete Severne Ruske Flote.

Solovecki otoci, koji se nalaze na Belom moru, danas su ponovo sedište mnogih kaluđera. A što se tiče zatvora, danas je postao jedna od velikih turističkih atrakcija, posebno posle 1992. godine kada je uvršten u UNSCO-vo mesto svetske baštine.

Kiži ostrva

KIŽI je jedno od 1650 ostrva koje se nalaze u Onjeskom jezeru, u ruskoj republici Kareliji i jedno je od glavnih trurističkih atrakcija u severozapadnom delu Rusije.

Već više od 20 godina, ovo ostrvo je uvršteno u UNESCO popis mesta svetske baštine.

Najstarija crkva na ostrvu sagrađena je 1390. godine i nosi naziv Crkva uskrsnuća Svetog Lazara. Visoka je samo 3 metra u srednjem, višem delu sa tornjem.

Druga izgrađena crkva nosi naziv Crkva Isusovog Preobraženja i izgrađena je 1774. godine. Za mnoge Ruse, upravo ova crkva je najvažniji spomenik na ostrvu i simbol je srednjovekovne drvne arhitekture.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here