Saopštenje za javnost Saveta FPN povodom napada na dekana Iliju Vujačića

Povodom napada na dekana Iliju Vujačića Savet Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka daje punu podršku dekanu i izjavljuje:

Šokirani smo činjenicom da bilo koji građanin Srbije može biti pretučen ispred vlastitog stana u sred dana iz bilo kog razloga, pa i zbog posla koji obavlja. Smatramo da je građanin Vujačić napadnut zato što je dekan FPN i zato što je obavljao svoj posao prema visokim profesionalnim standardima.

Obaveštavamo javnost da se na dekana i upravu Fakulteta duže vreme vrše pritisci i pretnje čiji je cilj da se promeni politika Fakulteta ili da se dekan povuče sa funkcije o čemu je obavešteno veće Fakulteta na sednici 11. septembra. Imamo dobar razlog da verujemo da je i ovaj napad bio deo istih pritisaka. Smatramo da svako mora biti slobodan da svoj posao obavlja prema savesti i da bez straha od nasilja štiti profesionalne standarde i interese profesije.

Osuđujemo pisanje i spekulacije pojedinih medija zasnovane na „policijskim izvorima“ o tome ko stoji iza napada. Dekan u svojoj izjavi policiji nije nijednog kolegu označio kao nalogodavce napada, niti zna ko stoji iza napada. Iza medijskih spekulacija i pominjenja imena kolega ne stoje organi Fakulteta niti dekan Ilija Vujačić. Nije posao Fakulteta i medija da se bave policijskim istragama.

Zbog svega tražimo da policija istragu sprovede do kraja, otkrije nalogodavce i time prekine sa spekulacijama o tome ko stoji iza napada. Očekujemo da istraga dođe do pravih razloga napada na dekana. Zato će Savet u ime svih zaposlenih na Fakultetu pratiti tok i rezultate istrage i o tome davati svoj sud.

Zahvaljujemo se javnosti, kolegama i studentima koji su reagovali ljudski i solidarno. Smatramo da je ova reakcija dobar povod da se Univerzitet i druge institucije oslobode atmosfere straha i nasilja koju šire različite formalne i neformalne grupe krijući se iza tajnih izvora.

U Beogradu, 18.11.2014

Predsednik Saveta Fakulteta političkih nauka
prof. dr Zoran Stoiljković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here