Udovičić: Srbija prepoznaje značaj i ulogu mladih u društvu!

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić boravi u Njujorku u kojem se obratio Skupštini Ujedinjenih nacija, povodom obeležavanja 20. godišnjice Svetskog programa akcije za mlade.

,,Srbija prepoznaje značaj i ulogu mladih u društvu! Mladi su naša sadašnjost i budućnost, resurs inovacija i pokretačka snaga razvoja. Vlada je dosta uradila u polju omladinske politike u prethodnom periodu, uz podršku mladih iz nevladinih i krovnih organizacija doneta je Nacionalna strategija za mlade i pripremljen je Akcioni plan za sprovođenje iste. Uspostavili smo osnovne mehanizme za aktivno učešće mladih u društvu kroz rad Saveta za mlade, kancelarija za mlade na lokalnom nivou, otvaranje omladinskih klubova i volonterskih servisa“, poručio je Udovičić na otvaranju Skupštine UN u Njujorku.

On je naglasio da Ministarstvo omladine i sporta ima odličnu saradnju sa organizacijama mladih, sa kojima je pokrenulo razne projekte. Međutim, mnogi izazovi tek predstoje, kaže Udovičić, a jedan od najvećih je nezaposlenost mladih.

,,Poražavajući podatak je da se Srbija, prema poslednjem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, nalazi na samom dnu lestvice zemalja koje imaju sposobnost da svoje talente zadrže u zemlji, i privuku nove. To je ono što želimo i moramo da promenimo! Nisam došao ovde kako bih govorio isključivo o tome šta smo uradili u prethodnom periodu. Naprotiv, osećam da u prošlosti nije urađeno dovoljno značajnih stvari za mlade i kao ministar omladine i sporta želim to da promenim. Nastavićemo da radimo u istom pravcu ali nam je potrebna podrška“, rekao je Udovičić.

On je dodao da je Ministarstvo omladine i sporta identifikovalo probleme i da su preduzeti koraci za njihovo rešavanje, kao i da se posvećenost Vlade Srbije i Ministarstva ostvarivanju još boljih rezultata na ovom polju ne sme dovoditi u pitanje.

Nazad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here