Kultura na dar – Vodene kapije grada, Pančevo

  Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je 26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji. Osamnaesti film koji vam predstavljamo u kategoriji „mesta“ je film pod nazivom „Vodene kapije grada, Pančevo“.

  Ovaj film je glasovima publike proglašen za najbolji film u kategoriji „mesta“.

  Pančevo (mađ. Pancsova, nem. Pantschowa, svk. Pánčevo) je grad koji se nalazi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, u Republici Srbiji. Nalazi se na obalama Tamiša i Dunava, u južnom delu Banata i ono je administrativno sedište grada Pančeva, kao i Južnobanatskog upravnog okruga.

  Na ušću Tamiša u Dunav – svetionici koji se nalaze na 1154. kilometru leve obale Dunava, 2009. godine, beleže jedan vek svog postojanja. Svetionici na rekama predstavljaju izuzetno retku pojavu, a ako se još nalaze u paru, predstavljaju pravi “ biser “. To su jedine kule svetilje postavljene u paru na području Evrope i simbol su grada Pančeva.

  Iz svih ovih razloga preduzeti su adekvatni koraci u pravcu zaštite, rekonstrukcije i očuvanja kula svetilja, koje su vremenom postale prepoznatljiv simbol grada Pančeva, i svojevrstan nautički brend čitavog regiona.

  Pančevački svetionici“vodene kapije“ grada, podignuti su 1909. godine, u zlatno doba parobrodskog saobraćaja na Dunavu. Osnovna namena ovih signalnih građevina u službi rečne navigacije, bila je povećanje bezbednosti plovidbe u vremenu kada su nastali, zbog intenzivnog rečnog saobraćaja na Dunavu. Podignuti su da bi obavljali signalnu funkciju na ušću Tamiša u Dunav, usled nedostatka prirodnih orijentira za navigaciju brodova u različitim hidrološkim i vremenskim uslovima.

  Istorija ovih prelepih građevina direktno je vezana za značaj i razvoj pristaništa “Pančevo“ koje je u to vreme imalo veoma razvijenu lokalnu i međunarodnu linijsku plovidbu, za prevoz putnika, roba i pošte.

  Država ih je stavila pod zaštitu kao kulturno dobro od velikog značaja. Ovaj film je jedan od načina da se kule svetilje otrgnu od zaborava i da se za njih čuje i van našeg grada.

  Autori filma su: Ivana Gojsović, Ognjen Pejić, Zorana Lepedat i Goran Bokanić.

  Ovo je poslednji film ovog ciklusa „Kulture na dar 2“. Nadamo se da ste uživali!

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here