Uslovi za oslobađanje plaćanja takse za javne servise

Izvor: Rts, dnevno.rs

Ukoliko ispunjavate sledeće uslove, možete biti oslobođeni od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis.

Od prvog januara tekuće godine uvedena je obaveza plaćanja takse za RTS i RTV, pri čemu je ugovoreno da će sredstva od uplaćene takse na području Srbije van teritorije Vojvodina ići RTS, dok će 70 odsto sredstava uplaćenih na teritoriji Vojvodine ići RTV, a ostatak RTS.

plaćanja takse

Međutim, kako javlja RTS, ukoliko ispunjavate sledeće uslove, možete biti oslobođeni od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis:

Od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, korisnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:
1. Osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja;

2. Osoba sa invaliditetom sa manje od 100 odsto telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3. Lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice;

4. Korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć;

5. Penzioner sa minimalnom penzijom;

6. Fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije, u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi

Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja takse, za tačke od 1 do 6, ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi na obrascu 1 (word doc format / pdf format), uz prilaganje potrebne dokumentacije (sastavni deo obrasca 1 je obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis).

Od obaveze plaćanja takse oslobađaju se i:

7. Ustanove koje se u smislu zakona koji uređuje oblast socijalne zaštite smatraju ustanovama za smeštaj korisnika, obrazovno-vaspitne ustanove, zdravstvene ustanove i organizacije osoba sa invaliditetom i preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom;

8. Diplomatsko-konzularna predstavništva, pod uslovom reciprociteta.

Ukoliko ispunjavate neki od ovih uslova, i želite da podnesete zahtev za oslobađanje od ove obaveze, sve informacije možete dobiti na OVOM LINKU.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here