Work and Travel program i Amerika

Većina mladih studenata mašta o dalekom Novom svetu. Svetu u koji se poletno odlazi u potrazi za najboljim prilikama života, u kome ima mesta za svakog, u kome bismo mi, mladi ljudi, najbolje mogli da utolimo svoje želje i okusimo bolji život.

work and travel

Svima nama, dok maštamo, Amerika predstavlja slamku spasa. „Idemo da zgrnemo lovu, da se iščupamo iz minusa, pa nazad u Srbiju“    jedna je od uobičajenih rečenica naših ljudi pre polaska. Ali, nameće se pitanje, da li se tamo, zaista, “pare beru s drveta” ili je to samo još jedan stereotip?! U razgovoru sa drugaricom koja se skoro vratila iz Amerike, otkrila sam neke zanimljive informacije i želim da ih prenesem dalje.

Kada studenti uzmu u razmatranje opciju učešća na Work and Travel programu, ono što im najčeše prvo padne na pamet je: “Šta će reći roditelji” i “Kako da ih ubedim da me puste u Ameriku”?

Tada se pitamo koliko je uopšte ta razmena studenata sigurna i legalna, kako posluju te posredničke agencije i šta se krije iza silnih obećanja o ogromnoj zaradi i dobrom provodu…

Naime, Work and Travel program namenjen je redovnim i vrednim studentima koji žele da letnji raspust provedu u drugoj sredini, i da radeći sezonske poslove, zarade dovoljno za putovanja po Americi, džeparac i još po koju hiljadarku za “štek”.

Što se tiče agencija koje se bave ovom vrstom programa, trenutno ih ima mnogo, i svake godine se otvaraju nove, jer interesovanje za Ameriku među studentima sve više raste. Njihov zadatak je da studentu obezbede adekvatan posao, pristojan smeštaj i podršku tokom trajanja programa.work and travel

Ono na šta obavezno treba obratiti pažnju jesu upravo obećanja agencije koju ste odabrali. Dakle, dešavalo se da je nekim studentima obećan obezbeđen prevoz od aerodroma do smeštaja, međutim neke agencije to nisu ispoštovale uz izgovor da to ipak nije bilo ranije dogovoreno. Takođe, postoje primeri kada agencija studentu obeća određeni broj radnih sati, a na kraju se taj broj sati svede na polovinu ili trećinu od obećanog. Zamislite kako se u tim trenucima osećaju studenti koji možda nikada pre nisu bili u situaciji da moraju sami da se snalaze u potpuno nepoznatoj sredini. Naravno, sve se to završi kako treba, ali ružna sećanja ostaju. Kako biste izbegli neprijatnosti, dobro se raspitajte o kredibilitetu agencija, a kada se odlučite za vama najbolju, precizno utvrdite šta je to što vam oni sigurno obezbeđuju, a za šta morate sami da se pobrinete.

Kada govorimo o zaradi, ona konkretno zavisi od visine satnice i broja radnih sati. Studenti najčešće rade dva posla, ako na prvom ne ispune željenu kvotu. Pored toga, od regije u kojoj živite i načina na koji se obraćate prema trošenju novca, zavisiće i visina vašeg “šteka”.

work and travel

Trenutno najatraktivnije destinacije su Aljaska i Ocean CityPrva destinacija primamljiva je onim studentima koje najviše zanima novac. Tamo se nude teži fizički poslovi, ali su jako dobro plaćeni, a smeštaj i hrana su besplatni ili po jako niskim cenama. Ono što nedostaje ovoj destinaciji jeste mesto za izlaske i kupovinu.

Ocean City je posebno atraktivan Srbima, jer se najviše studenata iz našeg regiona odlučuje da baš tamo provede leto. Tu destinaciju biraju studenti koji pored dobre zarade žele i da se dobro provedu. Lude žurke, večita gužva na šetalištu, puna plaža galebova i prelepa boja okeana, najčešće su asocijacije za ovo turističko mesto.

Pored ovih stvari, veoma je bitno i sa kim delite smeštaj, u kakvom okruženju živite i kako baratate engleskim jezikom. Što ste fleksibilniji, manje ćete se nervirati i razočaravati. Ostalima savetujem da se naoružaju strpljenjem i pozitivnim stavom, jer vreme koje vas čeka tamo daleko, ni malo nije lako.

SNEŽANA ERIĆ

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here