Utisci sa prvog International Gaming Festival-a

Prvi International Gaming Festival (IGF) održan je proteklog vikenda (08-10. jul) u Novom Sadu. Na festivalu su organizovani turniri u popularnim kompjuterskim, društvenim i igrama na konzoli –   FIFA 16, Hearthstone, Mortal Kombat X, PES 2016, Catan, X-wing i Dota 2. Na turnirima je učestvovalo oko 500 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske.

International Gaming

Pobednik turnira u Hearthstone-u je Denis Pataki, a drugo i treće mesto osvojili su Andrej Spasovski i Stefan Đukić. Prvo mesto u PES-u 2016 1vs1 osvojio je Stefan Slavković, dok su drugoplasirani i trećeplasirani Stefan Milivojević i Bojan Đorđević. U PES-u 2016 2vs2 pobednici su Stefan Slavković i Stefan Milivojević, a drugo i treće mesto zauzeli su Milutin Milenković i Marko Stanković, odnosno Ognjen Vulić i Ivan Mijailović. Pobednik u FIFI 16 je Marko Bogdanović, dok su drugo i treće mesto zauzeli Nemanja Grozdić i Stefan Đakonović. Prvoplasirani u X-Wing turniru je Josip Jakić, a drugo i treće mesto osvojili su Nikola Đikić i Miloš Milojević. Pobednik u Catanu je Zlatko Šalbut, a drugo i treće mesto zauzeli su Željko Glumac i Pavle Subotić. Turniri u pojedinim igrama su i strimovani na Twitch-u, tako da su ljudi iz celog sveta mogli da ih prate.

Kroz festival je dnevno prošlo između 2.000 i 3.000 ljudi. Za posetioce su organizovani brojni propratni događaji – besplatno igranje igrica, izložbe, radionice, nagradna igra, predavanja, predstave i drugi zanimljivi sadržaji. Svi zainteresovani mogli su da igraju neke od starijih igrica, poput Super Maria i Duck Hunta, preko brojnih društvenih igara među kojima je i srpska igra Bitka na Drini, ali i najmodernije kompjuterske igre. Posetioci su mogli i da poslušaju zanimljiva predavanja o kompjuterskim igrama, njihovom kreiranju i razvoju, ali i o njihovom uticaju na omladinu, kao i o njihovim pozitivnim i negativnim stranama. Svi ljubitelji stripova mogli su da učestvuju u strip radionicama i da nauče kako se crta strip, ali i da popričaju sa našim poznatim strip umetnicima i pogledaju izložbe stripova. Na festivalu su organizovane i druge zanimljive izložbe, poput izložbe Star Wars, DC, Marvel, Ben 10, Skylanders i drugih kolekcionarskih figurica. Osim toga, svi posetioci su mogli da posete i izložbe maketa aviona, brodova, podmornica, automobila, kao i da testiraju moderne kompjuterske tehnologije.

IGF 5 - FOTO Krug production

U okviru IGF-a održan je i Nordeus IGF pro tour u stonom fudbalu. Ovo je prvi pro tour koji je organizovan u Novom Sadu. Organizatori turnira su Federacije stonog fudbala Srbije i IGF. Pobednik singl turnira na Roberto Sport stolovima je Stanislav Georgiev iz Bugarske, dok su drugoplasirani i trećeplasirani Đani Glavinić i Milan Markov. Prvo mesto u dubl turniru na istim ovim stolovima osvojili su Milan Markov i Stanislav Georgiev. U ženskom singl turniru na Roberto Sport stolovima pobedila je Milica Cimeša, dok su drugo i treće mesto zauzele Sandra Zekić i Marina Mesaroš.

U junior singlu na Roberto Sport stolovima prva tri mesta zauzeli su Mirko Trninić, Siniša Marković i Veljko Škrbić. U dubl turniru koji je odigran na Fa.Bi stolovima prvu poziciju zauzeli su Antonio Novački i Đani Glavinić. Tokom Nordeus IGF pro toura održan je i revijalni prijateljski turnir timova Bugarske, Srbije i Hrvatske. Prvo mesto zauzela je Hrvatska, dok su Bugarska i Srbija zauzele drugo i treće mesto.

Svakog dana posetioci IGF-a mogli su da uživaju i u druženju i razgovoru sa nekim od naših najpoznatijih youtubera. Supreme Nexus, PCAxe, Kika, Stuberi, Nexen4Games, ZiZ0 Gaming, No Sysa, Gejmer sa Klise, Niki13 Gaming, Dex Rock, Cone, Marko V, Sombrero na kiši i drugi rado su odgovarali na pitanja i izazove svih posetilaca.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here