Vaskršnji koncert KUD “Kopaonik 1903” Brus

Kulturno umetničko društvo “Kopaonik 1903.” Brus nastavlja tradiciju narodne igre i pesme koja u Brusu traje od 1903. godine. 

Prvo Kulturno umetničko društvo u Brusu poznato je pod imenom “Kopaonik”, od tada pa do danas, više puta je menjalo svoj oblik i ime, da bi od 2012. godine nastavilo da radi i postoji pod imenom “Kopaonik1903.” Od samog osnivanja, sa manjim prekidima, uspešno deluje na okupljanju mladih i afirmaciji  kulturnih vrednosti narodnog stvaralaštva, kako bruskog kraja, tako i ostalih krajeva Srbije.  U okviru KUD “Kopaonik 1903.” radi više sekcija koje obuhvataju: frulašku, pevačku, folklornu, dramsku i recitatorsku sekciju.

KUD “Kopaonik 1903” od svog osnivanja beleži veliki broj nastupa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, osvajajući veliki broj prestižnih nagrada i priznanja. Na repertoaru KUD-a nalaze se igre i pesme uzete iz autentičnih krajeva Srbije, koje na najbolji mogući način predstavljaju duhovnost i veliko kulturno nasledje našeg naroda.

Ove godine Vaskršnji koncert  je održan 20. aprila 2014. god. sa početkom u 19 h u Hali sportova Brus. Koncert je bio humanitarnog karaktera i namenjen je za dalji tok lečenja Stefana Vukojičića iz Brusa, obolelog od karcinoma karlične kosti. Tim povodom iskoristili smo priliku i razgovarali sa potpredsednikom KUD “Kopaonik 1903”, a ujedno i prof. srpskog jezika u penziji Miroslavom Vučkovićem.

– Kakvi su Vaši utisci nakon održanog koncerta?

Za obuhvatnu ocenu održanog koncerta treba pitati posetioce, našu publiku, jer su oni najobjektivnije sudije. Moje mišljenje je da mi iz KUD “Kopaonik 1903.”, možemo biti zadovolijni odzivom publike imajući u vidu humanitarni cilj koncerta i možemo biti zadovoljni onim što su naši članovi i gosti na koncertu pokazali. Posle ovakvog koncerta uočavamo i pojedine greške i trudimo se da ih otklonimo.

– Koliko je snage, energije i volje neophodno da se pripremi koncert sa ovakvom sadržinom?

Članovi naših sekcija: muzičke, pevačke, folklorne i dramske sekcije od februara intenzivno vežbaju. Moram da naglasim upornost, odricanje i napore koje ulažu vodje sekcija da bi im nastup od 3 – 4 minuta na koncertu bio što uspešniji. Snalazimo se, krpimo se, za nošnju, opremu, instrumente, a sve to iziskuje volju, energiju i članova i rukovodstva da koncert bude što uspešniji.

– Vaskršnji koncert je bio humanitarnog karaktera, da li u narednom periodu planirate još ovakvih koncerata?

 Uvek ćemo učestvovati na nastupima koji imaju humanitarni karakter. Kao što je poznato u septembru i oktobru 2013.god. održali smo koncert i sav prihod namenili smo za lečenje malog Stefana. To smo učinili i sada. Za Uskrs i Novu godinu dajemo program u staračkom domu, posećujemo naša sela gde su uglavnom stariji da im bar za trenutak učinimo život veselijim.

– Ima li omladina svest o uključivanju u akcije ovakvog tipa?

Od mladih je i krenula inicijativa da održimo u oktobru koncert za lečenje obolelog mališana. Mladi su prodavali karte, lepili plakate, dežurali, nosili program i to je ono što nas čini srećnim. Hoće mladost da bude i humanitarna i kreativna, samo je treba okupljati, uključiti, kanalisati.

– Koji su ciljevi KUD “Kopaonik 1903.”?

U prvom planu našeg Statuta smo zapisali da su ciljevi našeg društva čuvanje i negovanje srpskog kulturno – umetničkog indentiteta i okupljanje mladih da tu tradiciju čuvaju i obogaćuju. To su brojni zadaci i ciljevi kojima teži KUD “Kopaonik 1903.”

Autorka: Marija Aleksić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here