Vatikan i njegovo bogastvo – zanimljivosti

Iako je granica Vatika duga oko tri kilometara i moguće je obići za sat vremena, u ovoj najmanjoj državi živi oko 1000 ljudi (popis 2015.), a pismenost je stopostotna, tu nije kraj Vatikan krije i brojne kulturno-istorijske znamenitosti

Vatikan slike
Izvor: pixabay.com

Gde se nalazi Vatikan?

Ime grada države Vatikana potiče od latinskog izraza Mons Vaticanus koji je označavao Vatikanski brežuljak. Vatikan je smešten u zapadnom delu centra Rima, svega nekoliko stotina metara od reke Tiber.

Granice Vatikana koje su duge oko 3,2 kilometata i oko kojih je moguće prošetati za manje od sat vremena, u potpunosti slede gradske zidine koje su izgrađene da bi zaštitile Papu. One prestaju pratiti zidine na Trgu svetog Petra gde granica sledi Berninijeve kolonade.

Šta je Vatikan?

Vatikan je, osim što je najmanja grad država na svetu, izborna monarhija kojoj je na čelu biskup RimaPapa, te je sedište Katoličke crkve. Vatikan je država, a pod ovi nazivom je poznata tek od nedavno, 1929. godine kada je ustanovljena Lateranskim ugovorom, kao naslednik nekadašnje Papske Države  (postojala od 756. do 1870. godine).

Papa je poglavar Vatikana, a ujedno je biskup rimske biskupije i vrhovni poglavar Katoličke Crkve. Papa je apsolutistički monarh, to jest ima legitimnu, izvršnu i sudsku vlast i jedini je apsolutistički monarh u Evropi. Sadašnji papa je Papa Franja, državni službenik je kardinal Tarcisio Bertone, a guverner Vatikana je nadbiskup Giovanni Lajolo.

Vatikan grad država slika
Izvor: pixabay.com

Površina Vatikana

Površina države je oko 40 hektara, ali je od toga izdvojeno 22 za život biljaka, životinja i ptica tako da su Vatikanski vrtovi među najlepšim u svetu. O cveću i rastinju bašta svakodnevno brine 20 baštovana, a uz prijatno zelenilo i tišinu, može se uživati i uz šum vode mnogobrojnih fontana.

Galeon je najpoznatija fontana i potiče iz 17. veka.  Iako  Vatikan moguće prepešačiti za manje od nekoliko minuta, mora se znati da  veći deo teritorije države nije dostupan turističkim posetama.

Stanovništvo

Populacij Vatikana je oko 1.000 ljudi, od kojih su preko 450 vatikanski državljani, dok ostali imaju dozvolu za boravak, privremeno ili trajno, bez dobijanja državljanstva. Oko polovine građana Vatikana ne žive unutar Vatikana. Zbog svog zanimanja (uglavnom kao diplomatsko osoblje), oni žive u različitim zemljama širom sveta.

Državljanstno Vatikana se ne naseluđuje niti stiče rođenjem. Samo oni koji vredno i odano služe Svetoj stolici mogu postati državljani ove države i u mogućnosti su da dobiju diplomatski pasoš. Svi ostali stanovnici su državljani Italije.

Vatikan ima najmanju i najstariju vojsku na svetu – Švajcarsku gardu. Osnovao ju je papa Julije II daleke 1506. godine. Pontifikalna himna i marš je nacionalna himna Vatikana. Tekst na italijanskom jeziku je napisao Antonio Alegra, dok je muziku komponovao Šarl Guno.

Svake godine Vatikan posećuje nekoliko miliona turista koji žele da svojim očima vide spomenike istorije i arhitekture: trg Svetog Petra sa istoimenom bazilikom, papsku palatu i Sikstinsku kapelu, Rafaelovu sobu, Vatikanski biblioteku.


Vatikanski muzeji

Vatikanski muzeji se nalaze u Vatikanskoj palati koje zajedno sa 1.400 soba čine izuzetno važan muzejski sklop, kako zbog količine i vrednosti remek dela koje su pape skupljali vekovima, tako i zbog raskošnih prostorija u kojima su smeštena.

Vatikanske palate su impresivan zbir zgrada s mnogobrojnim sobama, dvoranama, muzejima, galerijama, bibliotekama, kapelama, hodnicima, dvorištima i vrtovima, bogate raznim umetničkim blagom. Procenjuje se da bi bile potrebne čak 4 godine kako bi se pogledala svaka slika (na jedan minut) koja se nalazi u muzeju.


Trg Svetog Petra i Bazilka

Trg Svetog Petra je prostor unutar Vatikana, ispred Bazilike Svetog Petra koja je glavna zgrada Vatikana i najvažnije religiozno zdanje katolicizma, u kojoj se održavaju najvažnije ceremonijalne liturgije. U unutrašnjosti crkve sahranjen je Sveti apostol Petar, prvi papa i jedan od dvanaest apostola

Bazilika Sv Petra Vatikan slika
Izvor: pixabay.com/

Rafaelove sobe

Rafaelove sobe su prostorije u kojima se čekao prijem kod pape, a zovu se Rafaelove, jer su ukrašene njegovim slikama.

Rafaelove sobe Vatikan slika
Author =0ro1, wikimedia.org

Sikstinska kapela

Sikstinska kapela je zvanična rezidencija pape i najpoznatija je kapela u Apostolskoj palati. Ono što je čini čuvenom jeste njena arhitektura i fresko dekoracije koje su radili Mikelanđelo, Rafael Santi, Bernini i Botičeli, največi majstori renesanse. Tavanica kapele smatra se najznačajnijim Mikelanđelovim slikarskim dostignućem.


Vatikanska biblioteka

Vatikanska biblioteka jedna je od najstarijih na svetu koja čuva jednu od najznačajnijih kolekcija istorijskih tekstova. Službeno je uspostavljena 1475. godine. U njoj se trenutno nalazi 75.000 rukopisa, preko 1.100.000 štampanih knjiga i oko 8.500 inkunabula (najstarije štampane knjige). Najpoznatije delo je Codex Vaticanus, najstariji poznati, skoro celi rukopis Biblije.

Vatikanska biblioteka. Izvor: nytimes.com, libguides.slu.edu

Zanimljviosti o Vatikanu

 1. Stato della Citta del Vaticano je službeni naziv Vatikanske države
 2. U Vatikanu postoji telekomunikacioni sistem, astronomski opservatorijum, radio stanica, pošta i banka, a sve nabrojano je u vlasništvu države
 3. U Vatikanu postoji ukupno šest ulaza, ali građani i turisti mogu koristiti samo tri ulaza
 4. Vatikan uvozi drvo, vodu, struju i plin jer ne poseduje te resurse
 5. Stanovnici Rima više preferiraju vatikansku poštu od italijanske, jer je puno brža i sigurnija
 6. Papa, Kardinali i članovi Švajcarske vojske poseduju Vatikanski pasoš
 7. Vatikan se nalazi pod UNESCO-ovom zaštitom, i time je jedina država koja je to u potpunosti
 8. Pismenost stanovništva u Vatikanu je 100 posto
 9. U Vatikanu živi 100 % katolika.
 10. Na bankomatima širom Vatikana možete podići gotovinu sa bankomata na kojem je celo uputstvo napisano na latinskom jeziku
 11. U Vatikanu postoji heliodrom
 12. Linija vatikanske železnice duga je 300 metara
 13. U Vatikanu postoji zatvor sa dve ćelije
 14. Radio Vatikan pokriva ceo svet na 32 jezika
 15. Dnevne vatikanske novine L’ Osservatore Romano prodaju se u celoj Italiji
 16. Službena valuta u Vatikanu je euro (do 2002. bila je vatikanska lira)
 17. Vatikanski vrtovi imaju oko 1900 vodoskoka i fontana koje natapa vodovod dug oko 120 km

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here