Večeras počinje deveti Kustendorf!

  Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“, deveti po redu,  počinje večeras na svojoj stalnoj lokaciji, u etno-selu Drvengrad, na brdu Mećavnik kod Mokre Gore. Festival će trajati do 27. januara i ugostiće, kao i svake godine, veliki broj proslavljenih glumaca i muzičara.

  Izvor: Republik.rs
  Izvor: Republik.rs

  Svrha samog festivala je pružanje prilike mladim filmskim stvaraocima da pokažu svoju kreativnost i njena ostvarenja. Ova mlada ekipa, uključujući i studente režije, učestvovaće u takmičarskom delu gde će se boriti za nagrade Bronzano, Srebrno i Zlatno jaje, i za nagradu za fotografiju/kameru Vilko Filač.

  „Kustendorf“ je prvi put stupio na scenu 14. januara 2008. godine, kada ambicijom svog osnivača i direktora Emira Kusturice nastoji da stvori izvestan srpski i evropski brend. Mladi stvaraoci takmiče se u oblasti kratkometražnog filma, dok se filmovi afirmisanih imena svetskih reditelja i glumaca prikazuju van konkurencije. Takmičiće se sedamnaest filmova mladih autora iz Kine, Bugarske, Mađarske, Islanda, Irana, Hrvatske, Meksika, Španije, Palestine, Rusije i zemlje domaćina – Srbije. Ove godine, žiri će činiti glumica i producent filmova Mažiba Abdi iz Etiopije i Hoze Ibanjez, filmski producent iz Argentine.

  Izvor:Magacinportal
  Izvor:Magacinportal

  Pred publikom će se naći filmovi savremenog karaktera, poput ,,Dipana“, prošlogodišnjeg dobitnika kanske Zlatne palme, u režiji Žaka Odijara.

  Selekciju od četristo filmova izvršila je Dunja Kusturica, ćerka Emira Kusturice.
  Interesantan je primetno veći broj srpskih filmova u takmičarskom programu, kao i žena autora u istom.

  Nagradu za najbolju fotografiju Vilko Filač ove godine dodeliće Dijan Baratje, direktorka fotografije iz Francuske i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.
  Ova nagrada, ustanovljena je u čast slovenačkog filmskog snimatelja Vilka Filača, bliskog Kusturičinog saradnika, koji je bio direktor fotografije u svim njegovim višestruko nagrađivanim filmovima, počevši od prvenca ,,Sećaš li se Doli Bel“, sve do ,,Podzemlja“. Ovaj umetnik preminuo je 2008. godine, u novembru, deset meseci nakon osnivanja Kustendorfa.

  Kako bi se upotpunio doživljaj, „Kustendorf“ svake večeri tokom svog trajanja predstavlja različite muzičke sastave kako iz zemlje, tako i iz sveta. Ove godine posetioci festivala imaće priliku da čuju domaće bendove ,,Partibrejkers“ i ,,Kolja i Grobovlasnici“, jermensku grupu ,,Reinkarnejšn“, moldavskog trubača Adama Stinga i domaći orkestar Dejana Lazarevića.

  Kusturica će govoriti o svom radu i održati predavanje o čehoslovačkom reditelju Františeku Vlačilu. Poseban segment programa biće posvećen radu producenta Karla Baumgartnera.

  Izvor: Kustendor festival
  Izvor: Kustendor festival

  Ovaj, sada već, tradicionalni međunarodni festival, održava se u organizaciji produkcijske kuće “Rasta internešenel” i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, “Gazprom nefta” i grada Mećavnika, a ove godine će ga otvoriti i zatvoriti ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

   

  Autor tekstaKatarina Tomović 

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here