Tikal: Napušteni grad Maja – Velike zagonetke čovečanstva (6)

Šesta nedelja otkrivanja velikih zagonetki čovečanstva, i posle dve velike istorijske ličnosti, Jovanke Orleanke i Grigorija Raspućina, prećićemo malo na arhitektonske zagonetke.

Deo arhitektonskog nasleđa drevnog svetačini i posebna vrsta građevina koje, nadilazeći kategoriju čuda stvorenih ljudskim rukama, predstavljaju još neodgonetnute istinske zagonetke. Kada bi zidovi arhitektonskih misterija mogli da govore, pričali bi nam o silnom trudu koji su hiljade ljudi uložile u njihovu izgradnju i o njihovom dubokom smislu za kulture u kojima su sagrađene.

Tikal napušteni grad Maja

Grad Tikal, poznat kao Grad glasova duhova, zagubljen usred guste tropske prašume, krije ruševine stare civilizacije koja je jednom ovladala naprednimm znanjima iz matematike i astronomije i sagradila velelepne hramove i piramide. Kakav li je nesvakidašnji razlog mogao navesti Maje da napuste svoju veliku prestonicu?

Velika prestonica Maja

Tropska prašuma El Peten nalazi se u Gvatemali i prostire se od meksičke države Čijapas do granice sa Belizeom, a ukupna joj površina premašuje 30.000 kvadratnih kilometara. El Peten je jedan od epicentara arheoloških istraživanja u čitavoj Latinskoj Americi. Sakriven u bujnoj tropskoj vegetaciji nalazi se Tikal, grad koji je nekada bio prestonica civilizacije Maja.

Od preko tri hiljade građevina koliko ih ima u Tikalu, arhitektonski su najupečatljivija zdanja šest hramova u obliku piramida koje dostižu do 70 metara visine. Prvi i drugi hram, poznati kao Hram džinsvskog jaguara i Hram maski, nalaze se na velikom gradskom trgu, u samom centru Tikala, nekada središtu čitavog kraljevstva Maja. Pored trga su dve akropola u kojima su pronađeni predmeti velike arheološke vrednosti, među njima i ukrasne maske, stele i žrtveni oltari.

U spektakularnoj zbirci arheoloških spomenika iz Tikala takođe se nalazi i opservatorija koja, kao i druga dostignuća Maja, ukazuje na napredna znanja iz matematike i astronomije koja je ovaj narod posedovao. Tako je u ovoj opservatoriji bilo moguće s velikom tačnošću predvideti razne astronomske pojave, po kojima je bio ustrojen majanski kalendar.

Grad Tikal je inače osnovan 1. septembra 317. godine naše ere, a danas se zove „Nacionalni park Tikal“ i Unesko ga je 1979. godiner proglasio za kulturni i prirodni spomenik i deo svetske kulturne baštine.

Zašto je grad Tikal napušten?

Imajući na umu sjaj i raskoš Tikala, neshvatljivo je da su žitelji iznenada napustili ovaj, kao i tolike druge majanske gradove. Prvi pokazatelj da je Tikal bio napušten na brzinu pružaju dopola podignute građevine. Broj stanovnika se od tog momenta drastično smanjuje (u slučaju Tikala, broj žitelja se smanjio deset puta) i to u veoma kratkom roku.

O ovom egzodusu Maja, koji je trajao u čitavom IX veku, formulisane su brojne teorije, neke uspešnije od drugih, ali nijedna nije imala dovoljno pouzdanih osnova da bi bila prihvaćena kao zvanična verzija događaja. Grupa onih uspešnijih obuhvata sve teorije koje kao razlog što su gradovi bili napušteni ističu različite prirodne pojave. Ispitivanjem iskopina na arheološkom nalazištu odbačena je, međutim, mogućnost da se udoba maja dogodio zemljotres ili da je izbila epidemija koja je desetkovala stanovništvo.

Druge teorije objašnjavaju da sumajanski gradovi bili napušteni zbog nepriteljske najezde ili seljačke bune, pri čemu u prilog ovoj poslednjoj hipotezi govori to što su pronađene polupane statue majanskih vladara. Ipak, obe teorije ostaju nedorečene jer među ovim ostacima ne postoje nikakvi tragovi nasilja.

Nasuprot teorijama koje se čine uverljivije, poput one po kojoj je zemljište postepeno bilo sasvim ispošćeno, postoje i malo verovatne hipoteze da su Maje napustile svoje gradove ukrcavši se u svemirkse brodove i zaputivši se na druge planete. Kako god, misterija napuštenih majanskih gradova i dalje je bez konačnog odgovora, a ruševine nekada bogatog i naprednog grada Tikala u tišini čekaju dan kada će arheologija razjasniti tajanstveni egzodus njegovih stanovnika.

MNOGO TAME I PONEKI TRAČAK SVETLOSTI

Iako je prošlo više od hiljadu godina od kako su žitelji Tikala napustili ovaj grad sagrađen u IV veku nove ere, još uvek se unjegovoj blizini praznuju tipične majanske svetkovine i rituali. U vreme sunčeve prekretnice i ravnodnevice i danas se tu okupljaju domoroci iz tog kraja.

U poslednje vreme postoje želje da se odgovor bogova na ove obrede poveže s višestrukom pojavom neidentifikovanih letećih objekata koji su navodno primećeni u Tikalu, s obzirom na to da se predanja o božanstvima Maja koja su na zemlju došla sa zvezda podudara s pojavom velikih svetlećih objekata iznad gustog rastinja prašume El Peten.

Neke nesuvisle pseudonaučne teorije čak navode da je centralni gradski trg u Tikalu u stvari velika pista za sletanje svemiurskih brodova.

Knjigu „Velike zagonetke čovečanstva“ možete potražiti u svim knjižarama Vulkan širom Srbije kao i na sajtu www.vulkani.rs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here