VESPA: Priča bez kraja…

Tokom 68 godina duge karijere, proizvodila se u 13 zemalja, a prodato je oko 18 milionaprimeraka simpatične Vespe. Svoju priču započela je kao jeftino prevozno sredstvo, a vreme ju je pretvorilo u ikonu stila.

Vespa
Izvor: pinterest.com

Italija je posle Drugog svetskog rata ležala u ruševinama. Veći deo italijanske industrije radio je za vojsku, a kako se rat završio, takvo tržište je praktično nestalo. Industrijalista i aeroinženjer Enriko Pijađo imao je ideju o vozilu na dva točka koje je trebalo da bude jeftino i pouzdano. Za izradu prvog primerka takvog prevoznog sredstva izabrao je svog kolegu Koradina D’Askanija. Kada je prototip završen Pijađo je bio oduševljen. Zbog izgleda skutera i zvuka njegovog motora nazvali su ga Vespa, što na italijanskom znači osa.

Nakon raznih testova i dodatnog usavršavanja Vespa je ušla u proizvodnju 1946. godine. Iako ideja o skuteru nije bila nova u to vreme, Vespa je zahvaljujući svom genijalnom dizajnu u startu uspela da se odvoji od konkurencije. Njen motor je bio sakriven pod šasijom, što je umanjilo mogućnost prljanja vozača uljem i prašinom. Na ovaj način “Osa” je postala pristupačna i damama.

Vespa
Izvor: deviantart.com

Malena Vespa zapravo je dala prvi impuls motorizaciji posleratne Italije. Skoro deset godina pre pojavljivanja čuvenog Fijatovog modela 500.

Popularnost Vespe rasla je munjevito i brzo je prerasla granice Italije. Kompanija Pijađo (Piaggio) počela je izvoz u mnoge zemlje Evrope, a i sveta. Njena praktičnost i jedinstven dizajn bili su dobitna kombinacija. Međutim, još jedan faktor bitno je uticao na popularnost Vespe: Holivud! Gregori Pek i Odri Hepbern vozali su se Vespom u filmu “Odmor u Rimu”  daleke 1953. godine. Hiljade mladih želele su slediti njihov primer, samo se voziti i uživati.

Iako je prošlo više od šezdeset godina od njenog nastanka, Vespa je opstala. Danas je jedan od najpopularnijih skutera na svetu, sa armijom obožavatelja ujedinjenih u hiljade klubova širom sveta.

Dugovečnost, kvalitet i dizajn koji ne izlazi iz mode održali su italijansku “osu” u životu. Moderne Vespe su nešto drugačije od svojih predaka, ali su zadržale duh koji ih je proslavio.

Vespa je bila i ostala jedan od najboljih primera dugovečnog industrijskog dizajna. Vremenom je postala deo italijanske kulture isto koliko pica ili kapućino.

Zato sledeći put kad čujete prepoznatljivo zujanje u daljini, setite se, iza toga stoji jedna lepa priča i skuter koji je rekao ne trendovima i starenju.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here