VIS Nebograd za početak koncerata na Zidiću

VIS NEBOGRAD OTVARA SEZONU KONCERATA NA ZIDIĆU DOMA OMLADINE BEOGRADA
 

Počinje novi serijal letnjih koncerata na Zidiću! Plato Milana Mladenovića ispred Doma omladine petu godinu zaredom postaje popularno mesto okupljanja različitih muzičkih sastava koji će sve posetioce, ali i slučajne prolaznike zabaviti svojim nastupima. Prvi u nizu koncerata na Zidiću biće tradicionalno održan na Svetski dan muzike, 21. juna od 20 časova.

Tom prilikom publici će se predstaviti VIS Nebograd – muzički sastav koji čine polaznici muzičke radionice namenjene osobama sa autizmom. Na repertoaru će se naći autorske muzičke numere, ali i hitovi rok, pop i elektronske muzike. Povodom otvaranja sezone letnjih muzičkih susreta, popričali smo sa Marijom Družijanić, muzičkim pedagogom, koja nam je predstavila VIS Nebograd i sve u vezi sa ovim jedinstvenim muzičkim sastavom.

vis nebeograd

Predstavite nam sastav “VIS Nebograd“ – kada i kako je nastao, ko su članovi i kakav je princip rada?

Marija Družijanić: NEBOGRAD je neprofitno udruženje osnovano u Beogradu 2012. godine. Jedna od realizovanih aktivnosti jesu i muzičke radionice namenjene osobama sa autizmom. Aktivnosti kao što su sviranje, pevanje, plesanje, slušanje muzike, igre komunikacije muzičkim sredstvima, imaju za cilj stimulaciju centara na koje muzika utiče pospešujući motoriku, koordinaciju pokreta, orijentaciju u prostoru, koncentraciju, pamćenje, sposobnost socijalizacije, a pre svega lepo raspoloženje kod svih učesnika i publike. VIS  Nebograd oformljen je od polaznika radionica, koji su svojim talentom, zrelošću i iskustvom daleko prevazišli okvire prvobitne zamisli i svrhe radioničarskih aktivnosti, a  okuplja mlade i muzički nadarene osobe sa autizmom, koje nastupaju samostalno ili uz podršku profesionalnih muzičara.

Nebograd se zalaže za neformalno obrazovanje i alternativne pristupe prenošenju znanja, kroz muziku i druge umetnosti. Koliko je to takav način rada važan za vaše članove i da li ste zadovoljni efektima i do sada postignutim rezultatima?

Marija Družijanić: Naš repertoar obuhvata širok spektar muzičkih žanrova i oblika: od izvornih narodnih pesama, obrada pop i rok numera, preko muzike iz crtanih i igranih filmova, do autorskih kompozicija, klasične i elektronske muzike, kao i performanse eksperimentalne improvizacije. Ono što je zajedničko u šarolikosti izraza je uživanje u izvođenju muzike, uz poseban uvid i emotivnost u interpretaciji.

Članovi VIS-a bili su deo mnogih prestižnih manifestacija i festivala, među kojima su značajna i učešća u različitim programima humanitarnog karaktera, među kojima je i manifestacija „Dani evropske baštine“, kao deo programa opštine Palilula.

Šta za Vas kao muzičkog pedagoga znači prilika za rad sa mladim ljudima sa autizmom?

Marija Družijanić: Naučila sam mnogo o komunikaciji, tačnije prilagođavanju sadržaja i načina prenošenja informacija, a to mi je višestruko pomoglo kao čoveku i pedagogu. Stekla sam predivne prijatelje i saradnike sa kojima uživam u stvaranju i izvođenju muziku.

Otvarate ovogodišnju sezonu koncerata na Zidiću, na popularnoj letnjoj sceni ispred Doma omladine Beograda, kakav program ste pripremili?

Marija Družijanić: Poseban deo programa su autorske muzičke numere nastale na stihove osoba sa autizmom. Takođe smo pripremili i hitove pop, rok i elektronske muzike. Uz nekoliko iznenađenja, naravno…


Da li imate planove za nastupe ili druge aktivnosti u predstojećem periodu?

Marija Družijanić: Za sledeću sezonu, između ostalog, planiramo već tradicionalno učešće na festivalu BUNT, ali i saradnju sa izvođačima, sa kojim do sad nismo imali prilike da nastupamo. Nebogradski projekti uvek kombinuju umetnosti i edukaciju – eksperte i lokalnu zajednicu, na obostranu korist i uz međusobnu razmenu iskustva, pa ćemo na taj način realizovati i buduće aktivnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here