Vitez Fest – čuvar srednjovekovne tradicije Srbije

Vitez Fest ove godine tradicionalno obeležava dvanaestu godišnjicu svog postojanja na praznike Cveti i Vrbica, 23. i 24. aprila na Beogradskoj tvrđavi. Na konferenciji, održanoj povodom festivala, u prostorijama Turističke organizacije Srbije, veliki broj gostiju se obratio novinarima. Iznet je plan i program festivala u kratkim crtama. Građani i posetioci Beograda imaće priliku da vide kostimirane vitezove i plemkinje, ali i veliki broj pravih streličara, sokolara, mačevalaca i drugih živih čuvara tradicije naših predaka. S obzirom na to da su praznici posvećeni deci, akcenat celokupnog festivala biće upravo na njima i njihovoj edukaciji o domaćoj srednjovekovnoj istoriji i kulturnom nasleđu.


,,Ono sto je osnovni cilj Vitez Festa jeste da deca postanu, ne samo prinčevi i princeze, ne samo vitezovi, nego da postanu zmajevi i da se ti zmajevi uvek odupru alama i aždajama”, naglasio je član organizacionog odbora Vitez Festa i muzičar, Aleksandar Petrović – Aca Seltik.

Organizatori su najavili bogat kulturno-umetnički program ispunjen velikim brojem predavanja, turnira u košarci, nastupa različitih rekreativnih timova. Predstavnici vojne policije posebne namene Kobre, održaće pokazna vežbe. U duhu praznika i srednjeg veka, zakazane su i posebne tradicionalne ceremonije.

,,U crkvi Ružica, biće organizovano saborno krštenje 23. i 24. aprila, tako da svi roditelji mogu da se prijave u  Sekretarijat crkve i sva krštenja će biti organizovana besplatno, naravno”,  najavila je članica medijskog tima i programskog odbora Vitez Festa, Milana Popović.


Predstavnik kraljevskog reda vitezova i autor Vitez Festa, Zoran Mrđenović, prisećajući se kako je tokom svog života u inostranstvu imao prilike da vidi razne festivale posvećene viteškoj kulturi i tradiciji sopstvenih naroda u Francuskoj, Nemačkoj, pa čak i Americi sa ne tako dugom istorijom, zapitao se zašto u Srbiji nema nečeg sličnog. Upravo ovde sežu koreni ideje o Vitez Festu, koji će ove godine proslaviti dvanaesti rođendan.

Beogradska tvrđava očekuje veliku posetu kako domaćih, tako i stranih turista ovom prilikom. Festival je besplatan i namenjen svima onima koji žele da se upoznaju sa viteškim redom i duhom srednjovekovne Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here