Vivijan Majer – od dadilje do svetski poznatog fotografa

Vivijan Majer bila je američka umetnica koja se fotografijom bavila isključivo iz hobija. Majer je tokom života napravila oko 100.000 fotografija, koje nikada nisu bile objavljene.

Ova umetnica rođena je 1926. godine u Americi i 40 godina je radila kao dadilja, ali je svaku pogodnu priliku koristila da fotografiše ljude, ulice i građevine. Napravila je veliki broj fotografija, najčešće u Njujorku, Čikagu i Los Anđelesu, a nijedna od njih nije bila objavljena za vreme njenog života i mali broj negativa je bio urađen.

Svet je za Majer čuo tek dve godine pre njene smrti, nakon što su trojica kolekcionara igrom slučaja došli do njenih fotografija, kada se na aukciji našlo skladište u kojima su se nalazili njeni radovi. Zaintrigirani onim što su videli, želeli su da pronađu ostatak kolekcije i da podele sadržaje kutija sa ostatkom sveta. Tako su 2008. godine objavili njene fotografije na internetu. Nažalost, ovaj potez nije privukao preveliku pažnju. Tek 2009. godine ljudi su počeli da se interesuju za njene radove, koji su jasno prikazivali kako se živelo u 20. veku u Americi. Njene fotografije su na neobičan način uspevale da dočaraju ljudima one momente koji su im u užurbanom životu možda promakle. Danas popularnost Vivijan Mejer beleži ogromne razmere, jer se o njoj zna ne samo u okvirima umetničkog sveta, već i van njega.

Posthumno je organizovano nekoliko samostalnih izložbi, napisano je nekoliko knjiga i snimljen je dokumentarac „U potrazi za Vivijan Majer“ („Finding Vivian Maier“) inspirisan njenim životom. Umrla je u 83 godini života. Danas, kritičari Vivijan Majer svrstavaju među najbolje fotografe 20. veka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here