The Walking Dead: 14 stvari koje niste znali o seriji

Serije poput “Igre prestola” (Game of Thrones – za koju sledi serija od tri teksta u kojima ćemo vam približiti i objasniti ovu mega popularnu seriju), “Čista hemija” (Breaking Bad) ili “Kuća od karata” (House of Cards) svake godine ruše i postavljaju nove rekorde televizijskog programa. Među njima je i najgledanija kablovska serija ikada – “Okružen mrtvima” (The Walking Dead). 

Serija The Walking Dead

Serija je bazirana na istoimenom stripu Roberta Kirkmana, Tonija Mura i Čarlija Adlarda. Ova post-apokaliptična horor drama prati priču grupe ljudi na čelu sa šerifom Rik Grajmsom (Endrju Linkoln) koji pokušavaju da prežive zombi apokalipsu. Ovde ćemo Vam pomenuti neke od manje poznatih činjenica koje su u vezi sa ovom sve popularnijom serijom.

Okruzen mrtvima zanimljivosti

1. Reč “zombinije spomenuta u seriji nijednom (?!), iako je ova serija prvobitno o zombijima. Umesto tog izraza, akteri koriste izraze poput “hodači“, “krda“, “grizači“. Autor serije Frenk Darabont objašnjava ovo rečima “hteli smo da stvorimo svet u kome su likovi u potpunosti nespremni za datu situaciju“.  Pored toga u seriji nikad nije objašnjeno kako je došlo do epidemije “zombi virusa”.

2. “Hodači” idu u školu za zombije. Ako ste mislili da statisti previše uverljivo glume zombije to je zato što prolaze kroz obuku na kojoj uče kako da hodaju, pokreću delove tela, kako da ne trepću tokom snimanja i kako da što neprimetnije dišu.

3. Prema nekim statistikama, u ovom alternativnom univerzumu, “hodači” nadmašuju žive u razmeri 5000:1.

4. Da se autori serije drže autentičnosti i “istinitosti” događaja vidi se u načinu na koji se “hodači” kroz sezone sve više raspadaju, postaju bleđi, gotovo sivi, sporiji, strasniji.

5. Obožavaoci stripa znaju da je jedan od omiljenih likova iz TV serije ustvari potpuno novi lik. jer Derila Diksona nema nigde u strip izdanju. Međutim, kad je Norman Ridus došao na audiciju, tvorci serije su odlučili da stvore lik isključivo za njega. On je prvobitno čitao za ulogu Merla Diksona.

6. Pored toga što je jedan od omiljenih likova, Deril Dikson u seriji koristi samostrel koji u Americi može da se kupi u svakom supermarketu, za cenu od 300 dolara.

7. Glumačka ekipa ima zabranu objavljivanja fotografija sa seta zbog tajnosti snimanja, međutim Norman Ridus je jedini kome se “gleda kroz prste” kada je ova zabrana u pitanju jer kako Frenk Darabont kaže on je dete u ovoj ekipi“.

8. Sastav glumačke ekipe je vrlo šarenolik, naime Endrju Linkoln (Rik Grajms). Loren Kohan (Megi Grin) kao i  Dejvid Morisi (Filip Blejk/ Guverner) su iz Velike Britanije, ali se to u seriji ne može primetiti jer svoje akcente kriju vrlo dobro.

9. Verni gledaoci se sigurno sećaju scene u kojoj Guverner u svojoj skrivenoj prostoriji čuva akvarijume pune glava zombija, a sredstva korišćena za bojenje akvarijuma su ustvari kafa i kesice čaja.

10. Auto koji Glen koristi u prvoj sezoni predstavlja odavanje počasti seriji “Breaking Bad“, kao i replika koju u 4. sezoni koristi Deril da opiše Džesi Pinkmana.

11. U prvoj sezoni takođe vidimo izmišljenu marku cigareta “Morley Cigarettes” koje se pojavljuju i u kultnoj seriji “Dosije X“.

12. Kuća Rika Grajmsa se nalazi u izmišljenom gradu “King County“, u Džordžiji, a grad je dobio ime u čast Stivena Kinga.

13. “Okružen mrtvima” koristi mnoge istorijske kao i kultne činjenice pa se tako u prvoj sezoni pojavljuje naučnik Edvard Džener, što je takođe ime naučnika koji je u XVIII veku stvorio vakcinu protiv malih boginja.

14. U četvrtoj sezoni se pojavljuje utočište na kraju pruge, pod imenom “Terminus“. Godine 1830. je postojalo mesto na kraju zapadnih i atlantskih pruga koje je kasnije postalo grad – Atlanta.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here