WIKICIV baza znanja za organizacije civilnog društva

WIKICIV platforma, koja je na neki način „Vikipedija” za civilni sektor, predstavlja korisnu bazu znanja namenjenu svima koji su aktivni u ovom sektoru, ili ih zanima omladinski aktivizam i razvoj organizacija civilnog društva. Ovu bazu znanja o organizacionom razvoju pokrenuli su Institut za održive zajednice i odabrane autorke i autori iz civilnog sektora, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Na WIKICIV platformi svi zainteresovani mogu pronaći informacije, između ostalog, o tome kako organizacije mogu promovisati svoj rad i vrednosti, kontaktirati donatore, međusobno se umrežavati. Sadržaj platforme podeljen je na 7 oblasti, a pored teorijskog dela, na njoj možete naći i mnoštvo korisnih linkova, priručnika, saveta i primera dobre prakse.

„Organizacije civilnog društva moraju biti te koje unapređuju sopstveni rad i sopstveno razvijanje”, istakla je Aleksandra Galonja, koja je pored Tanje Azanjac jedna od urednica WIKICIV-a. Cilj platforme je da omogući svima, a prvenstveno organizacijama civilnog društva, da se na jednostavan način informišu o svim aspektima organizacionog razvoja.

Ideja je da ova baza bude stalno dopunjavana, a svi zainteresovani mogu doprineti njenom razvoju. „Suština ove platforme jeste da njeni korisnici budu ujedno i njeni kreatori čime ćemo doći do kvalitetnijeg znanja i bolje baze”, izjavio je Đorđe Krivokapić iz SHARE fondacije koja je učestvovala u osmišljavanju i podizanju baze.

WIKICIV će omogućiti organizacijama da konstantno uče i razvijaju se, imaju uvid u nove trendove i znanja iz ove oblasti ali i da ta znanja primenjuju na uspešan način. Isto tako, svima koji se bave omladinskim aktivizmom ova baza može biti početno mesto za informisanje o razvoju civilnog sektora.

WIKICIV platforma je nastala u okviru finalizacije projekta „Civilno društvo za budućnost“ koji se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj izvodio u Srbiji od 2012. do 2014. godine. Tokom te dve godine, Institut za održive zajednice i sedamnaest partnerskih organizacija temeljno su promišljali načine za unapređenje rada i efikasnosti organizacija, što je pretočeno u priručnike, različite materijale, primere dobre prakse, administrativne i finansijske dokumente, koji se mogu naći u okviru WIKICIV baze znanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here