XVI Međunarodna smotra arheološkog filma

Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Islamske Republike Iran u Srbiji, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskim fondom za kulturu, Austrijskim kulturnim forumom, Ambasadom Republike Poljske organizuje XVI Međunarodnu smotru arheološkog filma, koja će se održati od 19. do 25. marta 2015. u Galeriji fresaka Narodnog muzeja.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.

Ove godine biće prikazana 22 filma iz 10 zemalja – Irana (1), Poljske (1), Nemačke (3) Italije (8), Španije (3), Grčke (1), Austrije (2), Slovenije (1), Hrvatske (1) i Srbije (1).

Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima nego i svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže, ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.

Projekcije će se održavati svakog dana sa početkom u 19 časova u Galeriji fresaka Narodnog muzeja u Beogradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here