#YTSummer – Lifetime experience – Kako smo mi to videli! (VIDEO)

Letnje škole su pravo mesto da čujete nešto novo, da razmenite iskustva ali i da se dodatno usavršavate. Ovog juna, jedna takva škola je organizovana u Hamburgu pod nazivom „„Crisis and Society: Issues of Management“, u organizaciji Youth Time International Movement-a. Kao medijski partneri, bili smo na licu mesta, na krajnjem severu Nemačke i u nastavku možete pročitati utiske i izveštaj našeg predstavnika Aleksandra Dašića.

Ovo je već treći događaj na kojem prisustvujem, a koji su organizovali prijatelji iz Youth Time-a, i slobodno mogu da kažem da se osećam kao član porodice (#YTFamily).

Više radionica je na mene ostavilo snažan utisak, ali sam odlučio da vam za ove tri prenesem svoje utiske i zaključke do kojih su došli učesnici.

U relnom životu neophodno je da razgovaramo sa ljudima i na taj način primamo informacije, umesto da tumačimo i sudimo o onome šta vidimo, što ujedno dovodi do stvaranja stereotipa. Radionica „Breaking Stereotypes„, koju je vodio gospodin Adi Kolasević, bavila se ovim pitanjem. Najvažnija stvar u cilju rušenja stereotipa je da naučimo kako da posmatramo i tumačimo. Skloni smo da proizvodimo stereotipe i sudimo drugima, ne samo prema informacija koje razmenjujemo, već i na osnovu pravila i normi društva kom pripadamo. Posmatranje i tumačenje kulturnih aspekata, normi ponašanja i stavova može biti efikasan način da se izbegnu štetne ideje i predrasude. Deo toga uključuje istraživanje ono što drugi veruju da je bilo u prošlosti, ono što veruju da je sada i ono kako oni vide budućnost. Dakle, važno je da razgovaramo jer samo tako možemo prevazići predrasude.

Savremeni život je stresan. Od nezadovoljstva na poslu i finansijskim briga, pa sve do problema sa partner(k)om… Ponekad sve to može da izgleda kao previše, čak i za nas najmirnije. Radionicu na temu „How to Defeat Stress?“ vodio je Majk Fišer, koji više od 20 godina razvija različite modele, teorije i njihovu praktičnu  primenu u oblasti upravljanja stresom. Prema njegovim rečima, stres je pitanje niskog samopoštovanja . Ako pokušate da razmislite o stvarima koje vas čime stresnim, otkrićete da sve oko nas može biti faktor stresa.

Gospodin Fišer ponudio jednostavan proces od 3 koraka da se izborimo stresom:

  • Identifikujte stres
  • Shake the Apple Tree
  • Reagujte

„Shaking The Apple Tree“ nam daje mogućnost da identifikujemo simptome stresa, kako bismo utvrdili koji je od njih ključni. Kada odredimo ključni stres, idemo na sledeći deo procesa, a to je da ragujemo. Ne postoji nijedan slučaj gde preduzimanje akcije nije moguće, jer uvek je moguće izboriti se sa izvorom stresa. Mi smo razgovarali sa gospodinom Fišerom tako da možete očekivati detaljniji tekst na ovu temu.

Jedna od veština koja nam je svima potrebna, bilo čime da se bavimo, je „Art of Negotiation. Ovu radionicu je vodio gospodin Sven Anger koji se već 16 godina bavi prodajom u nemačkim kompanijama. Pregovaranje je deo svakodnevnog života, ali u poslu je apsolutno neophodna za vaš uspeh. Praktični vodič za dobijanje ono što želite, kada želite, po ceni koju želite ne postoji ali, možete raditi na svojim veštinama kako bi ste ostvarili zacrtane ciljeve. Moramo se prilagoditi situaciji. Potrebno je da smo veoma fleksibilni. Na pitanje šta je najvažnije u pregovaranju gospodin Sven smatra da su to dve sledeće stvari:

  • Informacije (činjenice)
  • Odnos sa ljudima (poverenje)

Imamo činjenično stanje i imamo emocionalnu stranu što je mnogo važnije. Ključna stvar je kao ih upariti da „rade“ zajedno. Ljudi su prirodno zainteresovani za druge i oni grade međusobne odnose. Poverenje je rezultat emocionalnih ponašanja koje izražavamo kao reakciju na stvari oko nas. Ako nemate poverenja, imaćete poteškoća u pregovaranju sa drugima. To je razlog zašto je izuzetno važno raditi na emotivnom nivou.

Pogledate i naš video izveštaj:

Verujemo da smo uspeli da vam prenesemo barem deo onoga što su učesnici prošli na ovoj „Letnjoj školi“. Mi ćemo nastaviti da vas obaveštavamo o aktivnostima i događajima koje organizuju naši prijatelji iz Youth Time-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here