ZAŠTO BI PONOVO TREBALO DA KORISTITE BOJANKE?

S obzirom na to da podstiču kreativnost i razmrdavaju sive ćelije, bojanke ne moraju da koriste samo deca. Zašto se sa njima ne biste igrali i vi, malo stariji?

Da li ste nekada pomislili koliko vam je, zapravo, koristilo beskrajno pokušavanje da obojite crtež u bojanci od linije do linije, iako je to na kraju izgledalo kao besmislena žvrljotina i to samo jedne boje? Ili razmišljanje koju ćete boju koristiti za šešir, a koju za odelo nacrtanog dečaka? E pa, da znate, koristilo vam je mnogo. Uostalom, mnogi od vas su zavoleli likovno, zar ne? Pre svega jer ste postali kreativni, fascinirani bojama, oblicima, njihovim raznim kombinacijama, umetnošću uopšte, a i dobro ste „razradili’’ svoj mozak.

Zbog ovih, ali i drugih razloga, definitivno se treba vratiti bojankama i sada, u tinejdžerskom dobu.

BOJANKE
’’Obojite kako vi želite i stvorite novu priču.’’

Bojenje na vas može da utiče terapeutski. Ako ste svakodnevno izloženi stresu u školi, kod kuće, u ljubavi ili prijateljstvu, jednostavno izdvojite pola sata i posvetite se bojenju nekog lepog crteža. Udubite se u to i misli će vam naprosto odlutati od sve te gužve i bićete kao novi.

Bojanke na jednostavan način podstiču vašu kreativnost i mogu u vama da probude odlične ideje. Slično kao bilo šta drugo što vam daje inspiraciju.

* Kroz bojenje možete da se povežete sa ljudima. Nekad ne morate da se osamite, već pozovite nekoga da vam pravi društvo – prijatelja ili neko dete. Ono će sigurno biti srećno što mu pomažete da savlada tu „tešku’’ veštinu, a samim tim i vi ćete biti srećniji što se družite i pomažete. Takođe, tako podstičete i svoje veštine komunikacije.

* Prosto i jednostavno – zabavno je! Vratite se na trenutak u prošlost i budite ponovo bezbrižno dete.

* Bojenjem vi stvarate. I ne, nema pravila da Petar Pan mora da ima zeleno odelo. Obojite ga drugačije i stvorite novu priču.

* Poboljšavate koncentraciju, razmišljanje i ostale „akcije’’ u svom mozgu. Sigurno će vam to koristiti i u drugim aktivnostima.

Na kraju krajeva, vi čak i ne morate da koristite pravu bojanku. Prazan, beli papir vam takođe nudi mnogo mogućnosti da sami stvorite svoje remek delo. I ne plašite se svog ne-talenta, sve je stvar vežbe i vremenom možda potpuno ovladate veštinom crtanja, senčenja i slično. Ako ništa drugo, barem se pretvarajte da ste uspešni slikari, crtajte portrete, mrtvu prirodu, zabavljajte se, a onda se i slatko ismejte svojim „uspešnim’’ radovima.

I eto, raspoloženje je već u plus fazi!

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here