Zašto bi ponovo trebalo da koristite bojanke?

S obzirom na to da podstiču kreativnost i razmrdavaju sive ćelije, bojanke ne moraju da koriste samo deca. Zašto se sa njima ne biste igrali i vi, malo stariji?

Bojanka za odrasle

Da li ste nekada pomislili koliko vam je, zapravo, koristilo beskrajno pokušavanje da obojite crtež u bojanci od linije do linije, iako je to na kraju izgledalo kao besmislena žvrljotina i to samo jedne boje? Ili razmišljanje koju ćete boju koristiti za šešir, a koju za odelo nacrtanog dečaka?

E pa, da znate, koristilo vam je mnogo. Uostalom, mnogi od vas su zavoleli likovno, zar ne? Pre svega jer ste postali kreativni, fascinirani bojama, oblicima, njihovim raznim kombinacijama, umetnošću uopšte, a i dobro ste „razradili’’ svoj mozak.

Zbog ovih, ali i drugihrazloga,definitivno se treba vratitibojankamai sada, u tinejdžerskom dobu.

Terapeutsko dejstvo bojanki

Bojenje na vas može da utičeterapeutski.Ako ste svakodnevno izloženi stresu u školi, kod kuće, u ljubavi ili prijateljstvu, jednostavno izdvojite pola sata i posvetite se bojenju nekog lepog crteža. Udubite se u to i misli će vam naprosto odlutati od sve te gužve i bićete kao novi.

Podstiče kreativnost

Bojanke na jednostavan način podstiču vašukreativnosti mogu u vama da probude odlične ideje. Slično kao bilo šta drugo što vam daje inspiraciju.

Razvijanje koordinacije

Kroz bojenje možete da sepovežete sa ljudima. Nekad ne morate da se osamite, već pozovite nekoga da vam pravi društvo – prijatelja ili neko dete. Ono će sigurno biti srećno što mu pomažete da savlada tu „tešku’’ veštinu, a samim tim i vi ćete biti srećniji što se družite i pomažete. Takođe, tako podstičete i svojeveštine komunikacije.

Pomaže pri koncentraciji

Poboljšavate koncentraciju, razmišljanje i ostale „akcije’’ u svom mozgu. Sigurno će vam to koristiti i u drugim aktivnostima.

Prosto i jednostavno –zabavno je! Vratite se na trenutak u prošlost i budite ponovo bezbrižno dete.

Bojenjem vi stvarate. I ne, nema pravila da Petar Pan mora da ima zeleno odelo. Obojite ga drugačije istvorite novu priču.

Na kraju krajeva, vi čak i ne morate da koristite pravu bojanku. Prazan, beli papir vam takođe nudi mnogo mogućnosti da sami stvorite svoje remek delo. I ne plašite se svog ne-talenta, sve je stvar vežbe i vremenom možda potpuno ovladate veštinom crtanja, senčenja i slično.

Ako ništa drugo, barem se pretvarajte da ste uspešni slikari, crtajte portrete, mrtvu prirodu, zabavljajte se, a onda se i slatko ismejte svojim „uspešnim’’ radovima.

I eto, raspoloženje je već u plus fazi!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here