Završen festival evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“

Trinaesti po redu festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih završen je 7. februara. Festival je u velikoj dvorani Sava Centra u Beogradu otvorila projekcija Hello I am David – putovanje sa Dejvidom Helfgotom, u režiji Kozima Lange, a pre početka filma, publiku je pozdravio osnivač festivala, Zoran Popović.

Sedam veličanstvenih
Izvor slike: facebook

Publika je zadovoljno reagovala na sedam najboljih dokumentaraca nove evropske produkcije, u selekciji danskog konsultanta i kritičara za dokumentarni film, Tue Stin Milera. O uspehu ovog festivala i interesovanju za dokumentarni film svedoče pune sale Sava Centra i velika posećenost ove godine. 

Posetioci su imali priliku da vide i dokumentaristički esej Austerlic u režiji Sergeja Loznice, zabranjene prostore bolnice u Parizu i borbu lekara u filmu Izgaranje belgijskog autora Žerom le Mera. Predstavu pogleda na planetu u dalekoj budućnosti prikazao je Nikolaus Gajrhalter u svom filmu Homo Sapiens, a dan nakon toga publika je imala priliku da vidi Normalni autistični film u režiji Miroslava Janeka. Audrius Stonis ime je režisera već poznatog na ovom festivalu, koji je treći put došao, ovog puta sa prefinjenom poetskom studijom Žena i glečer. Festival je zatvorio film In loco parentis irskog autorskog para, Niase ni Kinon i Dejvida Rejna.

Gosti festivala bili su, pored selektora Tua Stin Milera, režiseri filmova: Žerom le Mer, Sergej Loznica,  Nikolaus Gajrhalter, Miroslav Janek, Audrius Stonis, Niasa Ni Kinon i Dejvid Rejn, koji su se obratili publici pre projekcije. Gledaoci su imali priliku da im postavljaju pitanja nakon filma. 

Sudeći na osnovu reakcija ljubitelja dokumentarnog filma koji su posetili ovogodišnji festival, selektor Tue Stin Miler je ispunio svoja obećanja – kreativnost filmova, kao i fantastične slike vrhunskog snimateljskog rada. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here