Završeno 12. izdanje festivala 7 veličanstvenih – filmska magija u Sava Centru

U vremenu u kojem ljubitelji filma mnogo češće posećuju Pirate Bay nego bioskopske sale, festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma 7 veličanstvenih je napunio Sava Centar. Beogradska publika je pokazala da je itekako zainteresovana za dokumentarce, iako retko gde ima priliku da ih pogleda – samo na filmskim festivalima koji neguju dokumentarni film, a koji se u Srbiji mogu prebrojati na prste jedne ruke.

12674542_245756822422964_12358546_n

„Da li ste sigurni da niste zalutali, možda ste se uputili na projekciju filma Star Wars?“ – Herman Kral, reditelj filma Još jedan tango, iznenađeno je pitao brojnu publiku na otvaranju festivala 7 veličanstvenih.

12660226_245756819089631_152272028_nPred rekordnim brojem gledalaca, 29. januara je svečano otvoren filmski festival dokumentarcem o strastvenom ljubavnom i plesnom par u koji je izmenio istoriju tanga, a zatvoren je 4. februara, uz projekciju uzbudljivog i vizuelno privlačnog filma Palio. Publika je imala priliku da pogleda i U smiraj života, poetsku i dirljivu ispovest starice pred smrt, dokumentarac Melori o ženi koja nakon iskustva lične borbe i ponora pronalazi izlaz i nastavlja život, Lampeduzu zimi koja pruža poseban ugao gledanja na izbegličku krizu, film Don Žuan o autističnom momku koji se suočava sa očekivanjima sredine i Braću o bratskoj ljubavi i zajedničkom životu dvojice staraca.

Birajući filmove, selektor festivala, Tue Stin Miler, vodio se naročitim senzibilitetom dokumentaraca koji poziva na razmišljanje, budi empatiju i iskrene emocije, bez holivudskih senzacionalističkih efekata, sugestije i klišea. „(…) hajde da se ponovo na ovom festivalu, u svoj skromnosti, usredsredimo na Život i Ljubav, ne zaboravljajući vreme u kom živimo i ogromne probleme sa kojima se suočavamo. (…) Profil festivala? Dakle, možete lako da otkrijete da su filmovi zasnovani na poštovanju individue i njegovog/njenog života i solidarnosti sa protagonistima, da upotrebim starinski izraz“ – poručio je Tue Stin Miler posetiocima festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma.

Posebnost festivala 7 veličanstvenih i dalje je i u tome što omogućava najneposredniju komunikaciju autora filma i publike – svi reditelji izuzev Kozime Spender, a12660188_245756835756296_850936417_nutorke dokumentarca Palio, imali su uvodnu reč pred projekciju svog dela, a nakon nje su vodili master-klasove i razgovarali sa gledaocima o tehnici, ideji, junacima i drugim vrednostima filma.

Rečju o ideji magije koja povezuje tri vodeća činioca filmske umetnosti – autora, delo i gledaoca, Zoran Popović je otvorio i zatvorio dvanaesto izdanje festivala, dajući tako poseban značaj onom neuhvatljivom i čarobnom u umetničkom delu i istovremeno se pozivajući na magiju života, opštu tematiku filmova koji su činili ovogodišnju manifestaciju 7 veličanstvenih.

Više o 12. izdanju festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma 7 veličanstvenih možete saznati ovde http://www.magnificent7festival.org/index.php

Autor: Jovana Golubović

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here