Završeno finalno takmičenje PowerUp u Pragu

 

 Evropski investitori zainteresovani za srpski startap Solagro


Srpski startap Solagro
sa svojom inovativnom presom za reciklažu ušao je u 15 najboljih startapova od ukupno 300 evropskih timova koji su se prijavili na prestižno PowerUP! takmičenje iz oblasti čiste tehnologije i energetske efikasnosti, u organizaciji evropske kompanije InnoEnergy. Na finalu koje je nedavno održano u Pragu, pred preko 200 predstavnika industrije i investicionih fondova, Solagrov tim koji čine Nemanja Janić, Marko Kaličanin i Đorđe Đorđević, zainteresovao je investitore iz Grčke, Mađarske i Bugarske, sa kojma će nastaviti dalje pregovore oko plasiranja proizvoda na tržište EU. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, jedinu zemlju izvan Evropske Unije koja je imala predstavnika na PowerUp!-u.

Solagrova pametna presa je mašina za presovanje limenki koja zajedno sa aplikacijom „Solagro – budućnost reciklaže“ čini inovativni sistem za reciklažu koji ovaj proces pretvara u zanimljiv i inspirativan sadržaj za korisnika. Pametna presa komunicira sa korisnicima objašnjavajući im kako da recikliraju, a nakon završetka procesa poklanja korisniku određeni kod koji je potrebno uneti u mobilnu aplikaciju, koja ga konvertuje u poene. Kada sakupi dovoljno poena korisnik osvaja neku od vrednih nagrada koje obezbeđuju Solagrovi partneri

Inače, prvu nagradu u vrednosti od 30.000 evra osvojio je startap Zubax Robotix iz Estonije, drugu od 10.000 evra WellParko iz Litvanije, a treću u iznosu od 5.000 evra Neuron Soundware iz Češke.

“Učestvovanje na ovako prestižnom događaju, sa stotinama inovativnih startapova iz cele Evrope  bilo je neverovatno iskustvo. Ostvarili smo bitne, neposredne kontakte sa investitorima, koji nam mogu pomoći u daljem razvoju našeg proizvoda, dok Green for Growth, investicioni fond za sada prednjači u namerama. Bila nam je čast da predstavljamo Srbiju u samom vrhu evropske  cleantech scene”, izjavio je Nemanja Janić iz Solagra.

“Tokom sedam godina od osnivanja, InnoEnergy je investirao dve milijarde evra u inovativne projekte. Zahvaljujući našoj podršci osamdeset proizvoda je do sada plasirano na tržište. Sada i pobednik PowerUp-a ima tu sjajnu priliku”, rekao je Kristo Balinov, direktor za poslovni razvoj InnoEnergy-a za Centralnu Evropu, i predsednik žirija.

O važnosti ovog takmičenja za inovacije u oblasti čiste tehnologije i energetike svedoči prisustvo predstavnika svih velikih evropskih energetskih kompanija:

“PowerUp! nas hrani svežim idejama i rešenjima iz celog regiona. Ponosni smo što sponzorišemo ovaj događaj već drugi put. Dok transformišemo našu kompaniju, učestvovanje u ovakvim takmičenjima, sa startapovima, igra veoma bitnu ulogu u našoj strategiji”, istakao je Zsolt Winnkler, direktor Open Innovation Hub-a u Mol Grupi, i član žirija

“Znamo da možemo da rastemo u budućnosti koja nosi brze promene, uz pomoć održivih rešenja inovativnih startapova. Kao Enerjisa, ponosni smo što smo deo PowerUp!-a, koji nas spaja sa najinovativnijim idejama iz cele Evrope”, podvukla je Gul Erol, direktorka za tehnološki razvoj Enerjisa, dok je Michal Mackowiak, direktor inovacija u Rafako S.A pojasnio da su predstavnici ove kompanije jako zadvoljni što su ove godine pored energetskih kompanija na takmičenju učestvovale i one iz sfere elektromobilnosti i pametnih gradova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here