Zimska izviđačka škola u Prčanju okupila mlade skaute

                Savez izviđača Crne Gore i ove godine je sproveo zimsku izviđačku školu. Od 19. do 24. 01. 2015. godine, 21 polaznik iz svih jedinica Saveza bili su u prilici da nauče neke nove stvari o topografiji, signalizaciji, taborovanju, orjentaciji, timskom radu , komunikaciji , alpinizmu I mnogim drugim korisnim stvarima. Sticanjem novih znanja I vještina mladi izviđači savladali su osnovni program SICG I stekli zvanje vodnika kako bi mogli po povratku u svoju matičnu jedinicu osnovati vod I nastaviti dalji rad sa svojim članovima. Omladinski rad I omladinska politika je srž djelovanja izviđača a skautski metod je način razvoja mladih ljudi. Smatramo da je izuzetno važno da djeca poznaju život u prirodi, da se druže sa prirodom, da upoznaju svoju zemlju, nauče komunicirati I raditi u timu, ovaj način života predstavlja izuzetno zadovoljstvo za svakog mladog čovjeka I daje prednosti u budućem životu svakog ko se odluči da postane izviđač naglašava Peko Vukadinović načelnik zimske izviđačke škole

                U Crnoj Gori postoji 21. Odred, koji djeluje u sedam opština naše države, 1500 mladih ljudi trenutno broji naš Savez , što je jako veliki broj članova, mnogo akcija smo sproveli u proteklom periodu I okupili izviđače sa svih krajeva planete. Ovog ljeta u Baru je boravilo 1100 izviđača iz 18 zemalja svijeta, svoje predstavnike su imali čak i Australija, Argentina , Izrael I USA a najbrojniji su bili francuzi ,njih 200 je došlo u naš kamp! Mnoga izviđačka takmičenja, izviđački susreti , međunarodne aktivnosti sprovešćemo I ove godine, pa nas tako čeka izviđačka nacionalna liga , smotra Saveza izviđača Francuske u Strazburu, svjetsko okupljanje izviđača u Japanu, Zbor Saveza izviđača Crne Gore kao i regionalna takmičenja u Sarajevu, Nišu, Beogradu, Zagrebu i Rijeci ističe načelnik za program SICG Andrija Jablan!

                Ako me pitate zašto da postanete izviđači, teško da bih vam mogao objasniti riječima, jer su izviđači za mene druga kuća, druga porodica, izaći na stazu sa svojim vodom , podići tabor , sprovesti ekološku akciju, obići sve planine I vrhuve naše zemlje I steći prijatelje za cijeli život su dio onoga što sam doživio za tri godine mog izviđačkog života kaže mladi polaznik izviđačke škole Nikola Šćepanović!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here