Kultura na dar – Utihnuli mlinovi Melnice

Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je  26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji. Šesti film koji  vam predstavljamo u kategoriji  „mesta“  je film o utihnulim mlinovima Melnice.

Melnica je smeštena u istočnom delu Srbije u Braničevkom okrugu, u opštini Petrovac na Mlavi. Kroz vreme mesto je menjalo ime: Meljanica, Meljnica ili Menjica. Pretpostavlja se da je ime dobila zbog mlinova kojih je nekada na Meljničkoj reci bilo oko dvadeset.

Tradiciju Meljčani čuvaju kroz obeležavanje praznika: Badnje veče, Zadušnice, Bele Poklade, Veliki četvrtak, Uskrs, Mali Uskrs i Đurđevdan. Deo tradicije oživljava se kroz stare igre kao što su: hodanje na štulama, cimanje štapa, obaranje ruku, vuča konopca, igranje klisa i porke. Stare zanatilije čuvaju deo minulog vremena kroz tajne zaboravljenih zanata,a to su: krečari, bakračari, pinteri, bunardžije, kolari, kovači i užari.

Jedan od istaknutih stanovnika ovog mesta bio je vlaški vojvoda Paulj Matejić. Vojvoda je rođen u Meljnici a po izbijanju Prvog srpskog ustanka se odmah priključio ustanicima. Vodio je Meljane u bitkama kod Poreča, Ivanovca 1805. godine i Deligrada 1806.godine. Zbog junaštva dokazanog u ovim bitkama Karađorđe ga postavlja za vojvodu 1807. godine.

Spomenik vojvodi podignut je 26.septembra 2004. godine povodom dvesta godina od Prvog srpskog ustanka.

Vojvoda Paulj Matejić je imao u posedu veliko imanje, šume i jednu vodenicu koja danas čuva duh vremena slavne prošlosti. Postoji pismeni dokument, takozvana tapija (kupoprodajni ugovor) između Marka Matejića koji je vojvodin direktni potomak. Mlin je prema rečima meštana radio sve do 1975-6 godine.

Snimak iz 1970.godine svedoči o tome da je vodenica još uvek bila u funkciji. Paulj Matejić je imao dva sina, Marka i Jovana. Jovan je čukun-deda tadašnjeg vodeničara Đorđa Trifunovića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here