Žurka na „Gitarijadi“ trajala do jutra

Sinoć su na „Gitarijadi“ u Zaječaru nastupili „Riblja čorba“, „Goblini“ i „Van Gogh“, a publici se takođe predstavilo i sedam demo bendova. Proglašenje pobednika očekujemo večeras, nakon predstavljanja još sedam.

Fešta na sinoćnoj „Gitarijadi“ započela je nešto ranije no što je prvobitno planirano, zbog jakih kiša i pomeranja programa, tako da je bugarski „Sevi“ nastupio već oko 19.30. Nakon njih nastupila je „Riblja čorba“ i svojim poznatim hitovima uveseljavala publiku skoro dva sata. Publika, koja je po broju, kako se procenjuje, čak i premašila prethodno veče, pevala je sa njima dobro poznate stihove pesama „Kad hodaš“, „Kad sam bio mlad“, „Gde si u ovom glupom hotelu“, „Lutka sa naslovne strane“ i mnoge druge.

Nakon nastupa, sa Borom smo se našalili da je on ovde u ulozi domaćina, jer smo i prestali da brojimo koja je ovo „Gitarijada“ po redu na kojoj nastupa, a prošli put kada je nastupao bio je proglašen za prvog rokonačelnika, što je tradicija koju je uspostavio, i drago mu je da se nastavila. „Ah, to opterećenje vlasti… Dobro je da svaki put bude drugi rokonačelnik“, rekao nam je kroz smeh. Imao je, ipak, i dve ideje koje nisu usvojene: da predstavnici svih političkih stranaka u parkiću u centru grada zakopaju ratne sekire za vreme „Gitarijade“ (pa ako baš žele, neka ih posle otkopaju i „neka se svađaju koliko god hoće“) i druga, da šef policije i rokonačelnik popuše lulu mira simbolično. Izgleda da će za ove ideje Bore Đorđevića „Gitarijada“ morati da sačeka neko bolje vreme.

Nakon njih, nastupili su demo bendovi: „Genova“, „Revolt“, „El Kachon“, „Holographic Human Element“, „Kora“, „D ZOO“ i „In the room“. Ko je bio najbolji, ostaje da se vidi nakon večerašnjih nastupa.

Šabački „Goblini“ su nastupili oko ponoći i mnoge prisutne vratili u devedesete kad je ova grupa bila aktivna, ali bilo je dosta i mladih koji su došli da ih slušaju. Pevač Branko Golubović je to prokomentarisao: „Pa, to se nama dešava sve više i više, jer mislim da… Uspeli smo da napravimo taj neki most između generacija […]. Nama to znači jako puno, a koliko nam znači, toliko nam je i žao, jer znači jednostavno ukoliko je tematika naših pesama primljena isto od strane obe generacije, znači da imamo iste probleme kao onda kada smo počeli da radimo, devedesetih, kao i danas, dvadesetak godina kasnije, a to u principu nije dobro.“ On je takođe izrazio nadu da će opet svirati u Zaječaru uskoro.

Slušanje dobre muzike nastavilo se uz zvuke poznatih pesama grupe „Van Gogh“, a Đule je za naš portal na pitanje šta bi poručio mladim nadama, odgovorio: „Ima dobrih bendova, to su neke nove energije i nove struje i želim im sve najbolje.“

Dok se polako ovo veče „Gitarijade“ bližilo kraju, imali smo prilike da čujemo i „Pero Defformero“, „Dža ili bu“ i „Čvrge“. I dok su neki spavali ušuškani, mi smo uz dobru mziku dočekali jutro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here