10 činjenica koje niste znali o LEGO kockama

Bez obzira koliko godina imate, nikada niste prestari za igru sa LEGO kockama. Sledi deset činjenica koje niste znali o najpopularnijim kockama na svetu.

lego kocke
Izvor: Pixabay

Zanimljivosti o LEGO kockama

1. Ime LEGO predstavlja skraćenicu od dve danske reči „Leg godt“ što u prevodu na srpski znači „Igrajmo se“, dok ove iste reči na latinskom jeziku znače „Ja sklapam“.

2. Kompanija LEGO je u periodu između 1979. i 1981. godine delila svojim dugogodišnjim radnicima zlatnu kocku. Današnja vrednost ove kocke iznosi oko 15 000 američkih dolara.

3. LEGO svake godine proizvede preko 4 milijarde minifigura. Minifigure prvi put su se pojavile 1978. godine. Prva minifigura bio je policajac sa crnim odelom i belom šapkom. Svi minifigovi imali su isto, nasmejano lice, sve do 1989. godine kada su se konačno pojavila nova lica na LEGO figurama.

4. Zarad potreba setova sa automobilima, LEGO godišnje proizvede oko 318 miliona guma. Ovaj podatak svrstava kompaniju LEGO na prvo mesto svetskih proizvođača guma. 

5. LEGO poseduje trezor u kojem čuva sve svoje setove od osnivanja kompanije. Ovaj trezor nalazi se u Danskoj i u njemu se čuva više 4700 setova.

6. Tokom 1999. godine LEGO Star Wars postao je prvi licenciran set kocki. Najveći LEGO model ikada napravljen je maketa letelice X-Wing. Za ovaj model bilo je potrebno 5,3 miliona kocaka i 17 336 radnih sati!

7. LEGO je trenutno najveći proizvođač igračaka na svetu. Kompanija je u februaru ove godine saopštila da je ostvarila profit od milijardu dolara u toku 2014. godine. Veliki deo zarade doneo je i film „LEGO Movie“.

8. Sve LEGO kocke su kompatibilne! Ovo znači da ćete lako uklopiti kocku iz 2015. i kocku iz 1958. godine.

9. Britansko TV lice i voditelj, Džejms Mej, napravio je pravu kuću koristeći LEGO kockice. Za ovaj poduhvat bilo mu je potrebno 3,3 miliona kocki.

10. Mada je film „LEGO Movie“ pravljen uz pomoć kompjuterske animacije, svaka scena iz filma može se rekonstruisati u stvarnosti. Likovi i scenografija u filmu rađeni su na osnovu već postojećih LEGO kocki. 

2 COMMENTS

  1. Evo još jedne interesantne činjenice Kada bi se sve kocke koje su do sada proizvedene podjednako podelile širom sveta, svaki čovek bi dobio po 86 kockica 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here