10. jul – nacionalni Dan nauke

CPN 10. jula obeležava Dan nauke nizom naučnopopularnih aktivnosti, među kojima je i predstavljanje novog interaktivnog formata, ”Elementarni razgovori”

 

Dan nauke

Peti put po redu, u Republici Srbiji obeležava se 10. jul kao nacionalni Dan nauke. Centar za promociju nauke u saradnji sa čitavom mrežom drugih organizacija priprema raznovrstan naučnopopularni program. Manifestacija obuhvata nekoliko događaja organizovanih za sve uzraste u Beogradu, ali i u nizu drugih gradova širom Republike.

Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije, Dan nauke se obeležava 10. jula, na rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856–1943). Obeležavanje Dana nauke započelo je 2011. godine.

Prve aktivnosti pokrenuo je Centar za promociju nauke, da bi u narednim godinama manifestacija postala sve zapaženija. Prošle godine, Dan nauke je okupio na desetine organizacija širom zemlje, a najveću pažnju tom prilikom izazvala je organizacija Dečjeg naučnog kampa i tribine o HAARP-u i pseudonauci.

Ove godine, Centar za promociju nauke za 10. jul priprema više događaja i novih vrsta naučnopopualrnih programa. Oni se uglavnom dešavaju na otvorenom, sa porukom da nauka treba da bude lako dostupna svim građanima. Tako na trgu Nikole Pašića, u 14 časova, CPN sa Matematičkim fakultetom otvara uličnu izložbu “Svetlost i bez sijalice”, organizovanu povodom Međunarodne godine svetlosti. Na istom mestu, tokom celog dana, CPN organizuje takozvani Science Busking, specijalni ulični naučnopopularni program. 

Na drugoj lokaciji, u Španskoj kući, u Savamali, u 19 časova, CPN po prvi predstavlja sasvim novi format naučnopopularnog programa – “Elementarne razgovore”. Reč je o novoj vrsti interaktivne tribine sa pet moderatora, u formatu naučnog kafea, gde u opuštenoj atmosferi i u neposrednom kontaktu sa naučnicima i promoterima nauke, posetioci razgovaraju o zanimljivim temama. Teme prvih “Elementarnih razgovora” u Španskoj kući inspirisane su temama iz časopisa “Elementi”.

Ove godine, Centar za promociju nauke je na sajtu koji je inače posvećen Danu nauke pripremio i interaktivni pregled aktivnosti koje se održavaju širom Srbije. 

Izvod iz programa Dana nauke 2015. 

Izložba SVETLOST I BEZ SIJALICE

Trg Nikole Pašića, Beograd

Petak, 10. jul 2015, 14:00 časova

U okviru obeležavanja Međunarodne godine svetlosti, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu postavljena je ulična izložba “Svetlost i bez sijalice”. Izložba je postavljena u periodu od 4. do 20. jula, a zajednički su je pripremili Centar za promociju nauke, Matematički fakultet i projekat “Budućnost pripada svima”. Izložba se sastoji od postera čiji je cilj da građanima prikaže i objasni ulogu i lepotu svetlosti i svetlosnih tehnologija oko nas, kao i da ukaže na važnost svetlosti i optičkih tehnologija u životima ljudi.

Istražite više o izložbi Svetlost i bez sijalice.

Ulični naučnopopularni program SCIENCE BUSKING

Trg Nikole Pašića, Beograd

Petak, 10. jul 2015, 14-18:00 časova

Na trgu Nikole Pašića, od 14 do 18 časova, demonstratori i volonteri Centra za promociju nauke za sve zainteresovane prolaznike izvode performans Science Busking. Ovaj program sastoji se od niza jednostavnih eksperimenata koji objašnjavaju razne prirodne pojave. Program je namenjen građanima svih uzrasta sa ciljem da svakodnevne stvari sagledaju iz naučnog ugla.

Istražite više na sajtu Dan nauke.

Svečana obraćanja na DAN NAUKE

Španska kuća, Braće Krsmanović 4
Petak, 10. jul 2015, 19:00 časova

Na Dan nauke, u 19:00 časova, pred početak programa “Elementarni razgovori”, gostima i ljubiteljima nauke obratiće se državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Aleksandar Belić. Nakon njega, goste će pozdraviti i novoimenovani direktor Centra za promociju nauke, Nemanja Đorđević, koji ovog dana i stupa na dužnost.

ELEMENTARNI RAZGOVORI

Španska kuća, Braće Krsmanović 4
Petak, 10. jul 2015, 19:15 časova

U Španskoj kući, u Savamali, u 19 časova, CPN predstavlja novi format naučnopopularnog programa – “Elementarne razgovore”, koji je organizovan u saradnji sa Školom urbanih praksi (Gradska gerila) uz podršku udruženja Urban Incubator i Gete instituta iz Beograda. Reč je o novoj vrsti interaktivne tribine sa pet moderatora, u formatu naučnog kafea, gde u opuštenoj atmosferi i u neposrednom kontaktu sa naučnicima i promoterima nauke, posetioci razgovaraju o zanimljivim temama. Prostor je organizovan u pet celina, tako da pet različitig grupa posetilaca razgovarju o pet različitih tema. Posetioci zauzimaju mesto za stolovima, a moderatori se na 15 minuta smenjuju prelazeći od jednog stola do drugog.

Teme prvih “Elementarnih razgovora” inspirisane su temama iz časopisa “Elementi”, a događaj je prilika i za druženje sa autorima i recezentima ovog časopisa:

  • Šta svemir krije u mraku?
  • Da li geni imaju nacionalnost?
  • Kada će robot postati čovek?
  • Šta biljke znaju?
  • Umeju li žirafe da plivaju?

Mapa DANA NAUKE 2015.

Trg Nikole Pašića, Beograd

Petak, 10. jul 2015, 14-18:00 časova

Neposredno uz izložbu “Svetlost i bez sijalice”, Centar za promociju nauke predstavlja i mapu lokacija na kojima se širom Srbije obeležava Dan nauke. Na ovom mestu će biti organizovana i obraćanja za medije. 

Istražite više o Danu nauke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here