9. BELDOCS OD 12. DO 18. MAJA 2016.

Projekcijom domaćeg filma U potrazi za snom Mladena Mitrovića, 12. maja u Velikoj dvorani Sava centra počinje 9. Beldocs, festival najboljih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta, koji će do 18. maja predstaviti više nego intrigantna ostvarenja.

beldocs.rs

Priča filma kome je pripala čast da otvori Beldocs, uz koju se publika smeje i plače u isto vreme, postavlja pitanje: Koliko daleko bi svako od nas otišao u potrazi za snom? Film je realizovala producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima, Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije, a UNESCO ga je podržao prepoznavši ga kao jedan od svojih milenijumskih projekata. U potrazi za snom sniman je u 12 zemalja.

Beldocs zatvara najnoviji film Majkla Mura Koga sledećeg napasti? 18. maja, koji nakon premijere u Torontu, te prikazivanja u Kanadi, Njujorku, Čikagu, Berlinu, Luksemburgu, Filadelfiji i Novom Zelandu, stiže i pred beogradsku publiku. Kontroverzni Oskarovac provokativan je kao i uvek, i to u urnebesnoj komediji u kojoj ne preza ni od čega, kako bi odgonetnuo šta je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika! Mur tako objašnjava Pentagonu gde bi trebalo da se dogodi sledeća invazija i sprema upravo jednu novu u ime Amerike…

U devetoj godini postojanja, festival Beldocs donosi mnoge novine. Najpre, mesta održavanja proširena su za nekoliko dvorana. Nakon otvaranja koje će sada već tradicionalno biti u Sava centru, festival se nastavlja u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj Kinoteci, zatim u bioskopu Fontana i prvi put u Budvi u renoviranom Cadmus Cineplex bioskopu, čime Beldocs ove godine probija granice svog delovanja.

Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija od kojih su dve zadržale svoj takmičarski karakter. Naravno u pitanju su Međunarodni i Srpski takmičarski program, a prvi put ove godine, u domaćoj selekciji biće, pored Gran prija za najbolji film, dodeljene i dve strukovne nagrade – za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu.

Selektor Međunarodnog programa, kao i omaž programa posvećenog čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju je Greg Di Kjur, filmski teoretičar i autor, dok domaću selekciju potpisuje Darko Lungulov, filmski režiser.

Međunarodni program vrvi od dokumentarističkih „poslastica“. Filmski sladokusci će tako uživati u filmovima koji golicaju i provociraju, govore o efektima prošlih vremena na sadašnje društvo. Iz Rusije nam stiže Ruski detlić, film o radioaktivnom čoveku, žrtvi černobiljske nuklearne katastrofe, koji odlučuje da otkrije mračnu tajnu. Boljšoj Vavilon (Velika Britanija), jeste priča o haotičnom stanju u jednoj od najvećih baletskih kompanija, nakon brutalnog napada na njenog direktora. Nominovan za Oskara Zemlja kartela (SAD, Meksiko) vodi nas na granicu na kojoj nikad nema mira – granicu između Amerike i Meksika – gde se paralelno pripremaju dva pokreta osvetnika. Tu je i pobednik Sandensa Sonita (Iran, Nemačka, Švajcarska) ilegalni imigrant u Teheranu, koja se bori da postane umetnica iako je njena porodica već odredila njenu cenu za bogatu prodaju. Zakon Motlijeve (Danska, Avganistan, SAD) priča je o nekadašnjoj lepotici koja stavlja svoj život na kocku da bi branila Amerikance i Evropljane na sudu u zemlji nestabilnosti. Jedan jedanaestogodišnjak u filmu Zud (Poljska, Nemačka) trudi se da prebrodi sve teške zadatke koje mu postavlja stepa kao prirodno stanište, ali i njegova tradicionalna porodica. Priča o tehno di-džeju u Teheranu dolazi iz švajcarske produkcije u filmu Rejv u Iranu, a o šezdesetosmašima se govori u hrvatskom filmu Generacija 68. Ostatak međunarodnog programa čini jednako uzbudljive priče: češki film Amerika u kome stotine ljudi živi po principima Divljeg Zapada, argentinski Sala Alberdi o buntu koji prerasta u protest u jednom kulturnom centru i holandski Čudna ljubavna afera sa egom, jedno posebno istraživanje narcisoidne kulture.

U domaćim filmovima, autori se očito sve više trude da se približe svetskim standardima, što dokazuje program u kome se nalaze tri naslova, koja su već sada ušla u programe festivala najviših kategorija – film Ognjena Glavonića Dubina dva, koji je sa ogromnim uspehom prikazan na Berlinalu, potom film Mladena Kovačevića Zid smrti i tako to kome prestoji premijera u zvaničnom programu Visions du Réel festivala i film Četiri pasoša Mihajla Jevtića, o četiri pasoša i jednoj zemlji, koji se našao u programu festivala u Trstu. Glavonićev film obrađuje tešku temu o najmasovnijoj grobnici u Batajnici, kojim se bavi i film Nedodirljivi, čija će domaća premijera takođe biti na Beldocsu. Svetske premijere imaće još šest naslova koji se takmiče za nagrade – Voli vas vaša Sexymaja Ivana Mandića o blogerki koja se upustila u vode prostitucije, Najvažniji dečko na svetu Tee Lukač, o fanu Džastina Bibera koji i sam pokušava da ostvari svoje snove u šoubiznisu, Hotel dvojka Marka Mamuzića o beskućnicima i najelitnijoj beogradskoj tramvajskoj liniji, Druga linija Nenada Miloševića, o marginalizovanoj neoavangardnoj kulturnoj i umetničkoj sceni s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, Kontraindikacije Tamare von Steiner i Jadranka Branka Lazića o čuvenoj kantautorki Jadranki Stojaković. U kategoriji su i Maske Brankice Drašković, o umetničkim maskama Slobodana Tišme i Djeca Denisa Bojića, o roditeljima koji su tokom rata u Bosni izgubili po troje dece.

Sem filma Nedodirljivi, prateći program srpskih filmova koji se ne takmiče za nagrade čine i naslovi Abdul i Hamza Marka Grbe Singha, Kap u produkciji Za medije nominovan za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo i Tapavica Ognjena Rakčevića (svetska premijera).

Dva posebna programa ove godine su Biografski dokumentarci i Bugarski dokumentarni filmovi. Program biografskih filmova čine dokumentarci o Gabrijelu Garsiji Markesu, Hani Arent, Zlatanu Ibrahimoviću,… dok će “domaće boje braniti” film o Milošu Crnjanskom. Festival priprema i jedan film iznenađenja u ovoj kategoriji, o kome će tek biti reči. Poseban omaž program Beldocs posvećuje čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju. Tom prilikom biće upriličena najveća retrospektiva njegovih filmova i prva integralna retrospektiva na 35mm traci u Evropi, te će shodno tome program biti u Jugoslovenskoj kinoteci. Prvi put tom prilikom, biće prikazana i digitalno restauriran film Moana, kao i druga dela ovog jedinstvenog sineaste.

Beldocs će ugostiti u Industry program, namenjen filmskim profesionalncima u ovoj oblasti. Iz Kopenhagena tim povodom dolazi Pol Pauels, (Paul Pauwels), predsednik Evropske dokumentarne mreže, koji će učesnicima programa, autorima i producentima, u dve odvojene sesije govoriti o pičingu – kako da predstave svoje projekte komisijama u Evropi – i o mogućnostima evropskih koprodukcija za srpske producente dokumentarnih filmova.

Kao i dosad, brojni gosti, filmski profesionalci iz oblasti dokumentarskog filma, posetiće Beldocs. Zasad, potvrđena su gostovanja protagoniste filma Ruski detlić Fedira Aleksandroviča, kao i autora Marte Minorovič (Zud), Suzane Regine Mojres (Raving Iran), Jana Foukala (Amerika), Nenada Puhovskog (Generation 68) i Ade Ušpic (Duh Hane Arent).

Festival Beldocs su podržali Ministarstvo kulture i informisanja RS, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, Švajcarska ambasada, Gete institut Beograd, Izraelska ambasada u Beogradu i Ukrajinska ambasada u Beogradu.

I u devetom izdanju, Beldocs obećava mnogo intrigantnih dokumentarnih filmova iz čitavog sveta.

Dobrodošli na Beldocs 2016.

Izvor: beldocs.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here