Istine i laži u seriji „Vikinzi“

Vikinzi – Četvrta sezona popularne istorijske drame „Vikinzi“ je u punom zamahu. Otkrivamo Vam kako su mnogi istorijski podaci u seriji prilagođeni toku  priče – šta je istina, a šta laž u seriji „Vikinzi“.  

VikinziRagnar Lothbrok

Serija opisuje Ragnara kao starosedeoca Skandinavije, ali prema sagama on je bio sin švedskog kralja Sigmunda Hringa kao i rođak danskog kralja Gudfreda. Iako su Ragnarovi sinovi bili istorijske figure nije zvanično potvrđeno da je sam Ragnar postojao ili da je bio jedna osoba. Mnoga dela pripisana Lothbroku su ustvari dela drugih istorijskih ličnosti. 

Šminka

Koliko istorijski može da bude tačna šminka koju koriste glumci u seriji? Odgovor je veoma! Mnoga dokumenta i zapisi potvrđuju ovo. Vikinzi su koristili tamni ajlajner pod nazivom kohl napravljen od smrvljenog antimona, sagorelih badema, olova, bakra, pepela… Kohl je sprečavao da sunčeva svetlost ošteti vid nordijskim ratnicima.

http://wildbeautyworld.com

Stil borbe 

Većina serija pogrešno predstavlja način borbe Vikinga. Pre svega ključni element u njihovoj borbi nije bio mač već štit. Mnogi istoričari ističu da su se borbe Vikinga zasnivale na taktičkom korišćenju štita.

Štitovi, odeća i govor

Svi ćemo se složiti da su kostimi glumaca u seriji odlični, međutim taj način oblačenja nije istorijski tačan. A i nedostatak metalnih oklopa za vreme borbe je još jedan u nizu istorijski netačnih detalja. Vikinški ratnici su nosili verižnjače ili odeću od kože kao i gvozdene šlemove.

„Vikinzi“ su serija u kojoj likovi govore srednjovekovnim jezikom, jezikom koji podseća na mešavinu vulgarnog latinskog pomešanog sa rekonstruisanim franačkim. Ovo je jedan od tačnih prikaza komuniciranja u Skandinaviji. 

Žene u seriji

U seriji „Vikinzi“ postoje mnogi jaki ženski likovi koji nisu podvrgnuti pritisku „muškog sveta“. Ovaj odnos muškaraca i žena je istinito predstavljen. Naime, žene su mogle da se razvedu, ali su mogle i da odlučuju o svojim životima. To je u seriji prikazano kada se Lagertha javno razvede od Ragnara. Žene su imale mnogo više političkog uticaja kao i prava, što nije bilo tipično za ostale delove Evrope u Srednjem veku.

Kulturološki uticaj priča i mitova

Mnogi mitovi iz nordijskih krajeva se i danas koriste kako u filmovima (Tor, Loki) tako i serijama, ali i kao reference u pop kulturi. Naime berserkeri su bili nordijski ratnici koji su pre svake bitke dovodili sebe u stanje ubilačke pomahnitalosti, te je ovaj izraz ušao u mnoge rečnike sveta kao opis boraca koji ne pokazuju nikakve milosti prema protivniku, ali ni strah za vlastiti život. Danas izraz na engleskom jeziku „went berserk“ u doslovnom prevod znači da je neko poludeo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here