Apsolventske ekskurzije – nezaboravno studentsko iskustvo

Kao kruna četvorogodišnjeg ili petogodišnjeg druženja na fakultetu, organizuju se apsolventske ekskurzije – nezaboravno studentsko iskustvo. Na njima se studenti bolje upoznaju, razmenjuju iskustva i zabavljaju.

Ono što je često problem sa kojim se studenti susreću pa odustaju od odlaska na ekskurziju jeste novac. I ove godine, kao i svake predhodne, turističke agencije su predstavile svoje ponude, a studenti su bili u prilici da izaberu ono sto im najviše odgovara.

Destinacija koju su skoro svi fakulteti Beogradskog Univerziteta odabrali jeste krstarenje Mediteranom, obilazak Španije, Francuske, Italije. U okviru ekskurzije studenti će moći da uzivaju u čarima Nice, Kana, Monaka, Monte Karla, Ljoret de Mara, Barselone, Rima, Firence i Venecije u trajanju od 11 dana.

Apsolventske ekskurzije

Studenti koji su se vratili sa ekskurzije preneli su nam svoje impresije, a oni koje ovo putovanje tek čeka izneli su nam svoja očekivanja.

Studentkinja Filološkog fakulteta Mirjana Lukić je po povratku sa ekskurzije rekla par reči o organizaciji na njenom fakultetu: ,,Krstarenje Mediteranom je bilo jedino što nam je ponuđeno, pored toga, odobreno nam je 10 dana od strane fakulteta za tu ekskurziju, jedan termin tačnije. Parlament je to dogovorio sa agencijom i onda se taj termin izdejstvovao kod dekanice, pa nismo ni imali neki izbor.

Mogli su ponuditi eventualno srednju Evropu, sa Krakovom, Dresdenom, Pragom ili samo Italiju. Ova ekskurzija jeste bila najobuhvatnija, ali i prenaporna. Ekskurzija je bila 273 eura, imali smo popust od 50 eura jer smo u decembru uplatili 3000 dinara. Fakultativni izleti su jako skupi, pa sam otišla samo na neke od ponuđenih.“

TRAŽIŠ POSAO: Kreiraj BESPLATNO svoj nalog

Ivana Dubljević, studentkinja Ekonomskog fakulteta svoje utiske je prenela dok je ekskurzija jos bila u toku: ,,Ja sam na ekskurziji, provod je vrhunski. Svake večeri su žurke, obilazimo gradove i jako se dobro provodimo. Cena ekskurzije za naš fakultet bila je 220 eura i mislim da je krstarenje Mediteranom definitivno najbolja opcija. Ekskurzija vredi svaki dinar. Ono sto je jako bitno je da sve što obilaziš sam plaćaš, tako da treba pripremiti bar jos 150 eura za to. Cene pića su kao i kod nas, a prva dva pića su gratis.“

Student Saobraćajnog fakulteta smatra da je ova ekskurzija jako skupa, i da su se on i njegove kolege opredelile za odlazak na Saobraćijadu koja košta 100 eura, održava se u Italiji i traje 5 dana, što je mnogo jeftinije.

Za razliku od svog kolege sa Saobraćajnog, student Fakulteta politickih nauka, Dobrica Bajić na ekskurziju nije otišao jer je njegovo društvo odustalo od odlaska: ,,Na nasem fakultetu bila je ponudjena jedna destinacija: krstarenje Mediteranom,cijena putovanja bila je 319 evra, ali u promotivnom periodu 269 evra, moglo je da se plaća i na rate. Sedamnaest FPN-ovaca je otišlo na apsolventsku ekskurziju, gledano objektivno, za prosječnog studenta jeste malo skuplje, ali ako uzmemo u obzir da je moglo da se plaća na rate – ko je želio mogao je da izdvoji.

Međutim, tu se javlja drugi problem, a to je džeparac, da bi se pristojno proveli vi sa manje od 300-350 evra ne mozete da prođete, a to nije baš mali novac s obzirom u kakvim ekonomskim uslovima se nalazi zemlja, samim tim to je najviše uticalo na malu zainteresovanost ljudi za apsolventsku ekskurziju. Ja sam planirao da idem, ali društvo koje je takođe trebalo da ide se predomislilo pa nisam na kraju otisao. Žao mi je sto je sve tako ispalo jer sam iz priča starijih kolega čuo da su se nezaboravno proveli.“

Nešto drugačiji plan ekskurzije imali su studenti Visoke turističke škole čija je ekskurzija obuhvatala obilazak Berlina, Praga, Beča i Salzburga. 5 noćenja sa doruckom i pun pansion u Pragu sa dnevnom posetom Minhena i Drezdena, po ceni od 300€. Studentkinja ovog fakulteta kaze da je cena ove ponude sasvim prihvatljiva.

Nekome će ovo biti šansa da prvi put obiđe Evropu, neko će možda pronaći ljubav svog života, a neko će pak upoznati nove prijatelje, ali jedno je sigurno, dobar provod je zagarantovan. Studenti koji ne budu otišli možda ce žaliti za propustenom prilikom, a možda i ne jer će svoj novac preusmeriti na neku drugu stranu. Ono sto je sigurno jeste da će nakon tog putovanja i završenih studija svi krenuti u novo životno putovanje, usmereni na neku novu destinaciju, a sa sobom poneti kofer sa uspomenama i prijateljstva koja ostaju za ceo zivot.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here