Četiri ministarstva zajedno o zapošljavanju mladih?

Da li ćemo po prvi put dobiti Nacionalni program zapošljavanja mladih koji će zajednički sprovoditi četiri resorna ministarstva?

 

Beograd, 06. 10. 2015 – Prvog dana oktobra u prostorijama Ministarstva omladine i sporta održan je sastanak na kojem je ministrima omladine i sporta Vanji Udovičiću, privrede Željku Sertiću, rada i zapošljavanja Aleksandru Vulinu, prosvete Srđanu Verbiću i njihovim saradnicima KOMS-ova radna grupa za zapošljavanje i preduzetništvo mladih prezentovala nacrt Nacionalnog programa zapošljavanja mladih do 2020. godine (#NAPZM). Svrha ovog dokumenta je da obezbedi efikasniji i učinkovitiji mehanizam sprovođenja politika zapošljavanja mladih intersektorski kroz sva resorna ministarstva i kroz sve relevantne teme od kojih zavisi učnikovitije zapošljavanje mladih.

Koordinator KOMS radnog tela za zapošljavanje i preduzetništvo mladih Nemanja Glavinić objasnio je da je NAPZM ambiciozan ’’paket mera’’ iz oblasti brige o mladima, zapošljavanja, preduzetništva, obrazovanja i vaspitanja i socijalne zaštite i da se zato sve mere, iako u nadležnosti različitih ministarstava, moraju da se sprovode ’’sinhronizovano’’ i intersektorski.

Ekspert omladinske politike iz KOMS Alumni saveta Marko Stojanović koji je oblikovao #NAPZM predstavio je ministrima viziju dokumenta kroz grafički prikaz mogućnosti za lični i profesionalni razvoj mladih u različitim periodima odrastanja i školovanja. Predložio je i formiranje tzv. Jedinice usmerene na rezultat (eng. Delivery Unit) za sprovođenje #NAPZM paketa mera i istakao važnost intersektorskog pristupa, da se #NAPZM mere sprovode sinhronizovano i da postoji jasan algoritam odgovornosti u tom procesu.

Ministri su pozitivno ocenili #NAPZM i predložili u što kraćem periodu da se u saradnji sa KOMS i ključnim činiocima u njihovim ministarstvima pripremi finalna verzija #NAPZM koja bi se zatim prosledila Vladi na usvajanje.

Činjenica na koju je KOMS posebno ponosan je to što su delegirani predstavnici organizacija članica timskim radom i profesionalnim prostupom uz stručnu podršku koordinatora radne grupe i stručnjaka za omladinsku politiku, uspeli da pokrenu jedan tako važan i ambiciozan proces i dobiju poverenje i podršku četiri ključna ministarstva. U narednom periodu pred KOMS radnom grupom za zapošljavanje i preduzetništvo mladih je zadatak da dodatno osnaži svoje kapacitete novim članovima/cama i da spremno preuzme svoju ulogu u procesu sprovođenja #NAPZM.

KOMS izveštaj  |  Autori: Marko Stojanović, Nemanja Glavinić  |  IZVOR: KOMS  | 06. 10. 2015.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here