DIVITE SE SVETSKIM ČUDIMA? Pogledajte ih malo bolje (1. deo)

Živimo na jednoj od osam planeta Sunčevog sistema. Planeta Zemlja koja je samo jedan mali deo jednog mnogo većeg sistema koji je i sam vrlo mali deo ogromnog kosmosa koji se pruža u nedogled. I sama pomisao na to Vas zbunjuje, je l’ da? Postoje razna istraživanja i mnoge svemirske stanice koje lete oko naše planete i svakog dana nam donesu neku novu informaciju, ali mi u stvari ne možemo ni da pojmimo šta sve ima „tamo negde“ daleko, daleko… 

Međutim, bolje mi da se držimo ove naše planete Zemlje koja nas isto tako, svakog dana uči nekim novim stvarima, a mi se iznova i iznova oduševljavamo njenim lepotama, čarima i iznenađenjima. Upravo to je jedan začuđujući spoj. Dok smo mi očarani jednom stranom i lepotom neke čudesne građevine, mitskog kamenog kalendara ili začuđujućih prirodnih lepota, retko kad se osvrnemo na drugu stranu, da vidimo, šta je to tamo, „iza ugla“.

Mi smo odlučili da Vam malo pomognemo i da zajedno zavirimo i pogledamo drugu stranu velepnih svetskih čuda kojima se divimo. Mali savet: dok budete čitali ovaj tekst i gledali slike, idite („skrolujte“) polako na dole jer će Vas svaka sledeća slika sve više i više iznenađivati.

1. Prvo o čemu smo hteli da Vam ispričamo su još uvek nedovoljno istražene i neshvatljivo izgrađene velike piramide u Egiptu. Uvek kada pogledamo neke slike, mi na njima uglavnom vidimo tri velike piramide (piramide tri faraona iz IV dinastije: Keopsa, Kefrena i Mikerina), je l’ da? I to izgleda ovako.

Zovu se piramide u GIZI. Ko nije bio u Egiptu, da li se ikada zapitao gde je taj grad Giza?! U početku je to jedan „mali“ grad koji je sada toliko izgrađen da je postao bukvalno deo metropolisa Kaira. I dokle se prostire? Pa evo ga tu, kao što rekosmo, odmah iza ugla. Kada pogledate sledeću sliku, malo će Vam se promeniti pogled na ove piramide. A tek smo počeli…

2. Druga građevina je takođe ljudskom rukom napravljena, i nama malo bliža jer se nalazi u prestonici voljene Grčke u koju je veliki broj ljudi bar jednom otišao na letovanje ili ekskurziju u srednjoškolskim danima. Akropolj (bukvalan prevod – grad na brdu) u Atini predstavlja jedan od najsvetijih hramova i istorijskih znamenitosti te zemlje, ali i sveta. u njemu su obitavali mnogi vladari u istoriji, a najlepši je bio za vreme zlatnog Periklovog perioda. Danas je takođe prelep, ali…

Kada pogledate malo širu sliku, to je samo jedna velika polu ruševina na sred brda u sred ogromne i, građevinski, niske Atine. Uz dužno izvinjenje, i mi vidimo ogromnu lepotu i znamenitost, ali ako se pogleda iz druge perspektive… Možda izgleda čak i još masivnije?

3. Druga najveća Trijumfalna kapija na svetu, a nama mnogo poznatija (jer retko ko zaista zna uopšte da je najveća svetska u Pjongjangu, u komunistički zatvorenoj Severnoj Koreji), je ona u glavnom gradu Francuske, Parizu. Smeštena na trgu Šarla De Gola, dignuta kao spomenik u sećanje na pale borce, naročito one iz Napoleonovih ratova, zaista predstavlja jednu masivnu i prelepu znamenitost kako Francuske, tako i sveta.

Pariz nije tako fenomenalno projektovan po blokovima, kao Barselona na primer, ali se zato za Trijumfalnu kapiju može primeniti ona izreka „Svi putevi vode u Rim“, samo ovog puta, direktno u ovaj veličanstveni spomenik.

4. Postoje razni neobjašnjivi cteži u svetskim pustinjama i poljima, pa isto tako nedovljno istraženi kalendari drevnih plemena Inka, Asteka i naročito Maja… Ali jedan od zaista najčudnijih svetskih istorijskih „astronomskih centara“ je Stounhedž u Engleskoj. Naobjašnjivo veliko kamenje, poređano jedno na drugo u jedan ogroman krug…

…Na sred polja u sred… ničega!

5.Central park u svetskoj prestonici Njujorku… Jedan od najlepših parkova na svetu koji je izgrađen za samo 14. godina, a poseti ga preko 25 miliona turista godišnje! U velikoj meri je sređen, ali je dosta i prirodan sa nekoliko malih jezera i ribnjaka(u koima ima dosta i pacova, verujte, ali to je veliki grad, pa da kažemo i da je normalno…), ali i dosta spomenika. Prelepo je šetati se njime.

Ali, da li ste ga ikada pogledali iz ptičije persepektive? Sumnjamo, ali oduševićete se.

6. Sad Vam predstavljamo jednu zaista prelepu i jedinstvenu građevinu, koja je ipak sa strane malo uništena ljudskim nemarom i pomalo jurnjavom za novcem. Shvatićete uskoro zašto to govorimo. Panteon u Rimu, izgrađen za vreme vladavine Hadrijana predstavlja Hram svih Bogova i to je sasvim dovoljno reći, ali …

…Kada na jedan takav hram, koji je preživeo nekoliko pljački, modifikacija i restauracija, dobijete ovakav pogled iz neposredne blizine, koji ćete videti na sledećoj slici… Nama je iskreno, ružno, ali nam je isto tako i žao.

7. Zabranjeni grad koji se nalazi u samom centru Pekinga je jedna od lepših slika koju možete da vidite iz bilo kog ugla. Građevina koja je oko pet i po vekova bila dom dvema dinastijama, Ming i Ćing, danas je muzej koji se prostire na više od 720.000 metara kvadratnih, ima 800 zgrada i neverovatnih 9.999 prostorija!

I prelep je iz svake persepktive. Mada kada ga pogledate malo izdaleka, i u odnosu na ogromni Peking, onda Vam se učini mali… Na trenutak. 

8. Nijagarini vodopadi, ne naročito visoki ali jedni od najširih i najjačih vodopada na planeti nalaze se na samoj granici SAD i Kanade kod grada Ontarija. Zanimljivo je da su čak i Amerikanci, u nekim od svojih kvizova, bili zbunjeni kada su ih pitali na kojoj se reci nalaze ovi vodopadi koji su dug niz godina jedna od glavnih turističkih destinacija u Americi i Kanadi ?!

Naravno, nalaze se na istoimenoj reci, a naziv Nijagara iliti „voda koja grmi“, nadenuli su davno, američki Indijanci. Kada pogledate sledeću sliku, videćete da su to samo niski vodopadi od jedne reke, pored velikog grada, koji mnogo huče i okupaju Vas dok kažete „brod“. Ali, moramo priznati da je dobar doživljaj ući u tu prirodnu silu, i doživeti da voda konstantno ulaziu na brod i patike su Vam odmah mokre.

9. Sad ide jedno od možda najneprijatnijih iznenađenja, i nalazi se u jednoj od najsiromašnijih i najprljavijih zemalja na svetu. U Indiji, u gradu Agri, nalazi se velelepni arhitektonski spomenih Tadž Mahal, koji je izgradio mogulski car Šan Džahan kao spomen na svoju rano preminulu ženu, Persijanku Mumataz Mahal. 

Ne možete, a da se ne divite takvoj ljubavi i posvećenosti. Takvoj predanosti… A onda, iza sve ove lepote i raskoši, odmah iza, pakao za oči i dušu.

Dosta je za prvi deo. Ne želimo odmah da Vam otkrijemo kako izgledaju i ostala svetska čuda iz različitih perspektiva… do sutra! 

Autor: Danilo Grbović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here