Ljubav sa stanovišta nauke

Koliko je nauka napredovala govori činjenica da je moguće izračunati vreme trajanja emocija i gotovo svih segmenata našeg života. Naučnici  u Centru za molekularna istraživanja Univerziteta u italijanskom gradu Pavija izračunali su pomoću proteina Ngf koliko traje stanje zaljubljenosti. Nivo ovog proteina u krvi sveže zaljubljenih i onih koji su u dužim vezama ili sami pokazuju razliku na osnovu koje su naučnici utvrdila da smo zaljubljeni u proseku godinu dana. Nakon toga leptirići u stomaku miruju.Ljubav

Korak dalje otišli su i  naučnici sa različitih univerziteta iz Kanade i Amerike i Univerzitetske bolnice u Ženevi koji su otkrili gde ljubav zapravo počinje. Oni su zaključili da ljubav počinje u delu mozga koji je istovremeno odgovoran za stvaranje zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.  Ovaj odeljak usko je povezan i sa delom iz koga potiče seksualna želja. Jedino je nepoznat uzrok koji utiče na nastanak ljubavi.

Studija koju je sproveo istraživač Henk van Stenbergen zajedno sa kolegama sa Univerziteta Lejden i Merilend pokazuje da je visok nivo strastvene ljubavi kod osoba u ranoj fazi ljubavne veze povezan sa smanjenom kognitivnom kontrolom. Stenbergen i njegovi saradnici smatraju dai su zaljubljeni toliko obuzeti mislima o osobi koju vole da je njihova sposobnost koncentracije i obavljanja zadataka smanjena.

Reč ljubav je prošle godine bila najtraženija stavka na Googl-u pokazuju statistike.

Naučnica Helen Fišer sa Rudžers Univerziteta u Nju Džersiju je ustanovila da u ljubavi prolazimo tri faze. Prva je požuda. Požudu izazivaju seksualni hormoni testosteron i estrogen, a ovai hormoni  će vas naterati da tražite partnera. Sledi faza privlačnosti. Ovo je faza kada vas zaljubljenost obuzima. Tada nećete misliti ni na šta drugo osim na osobu koja vas je osvojila, dok neki odu toliko daleko da izgube apetit, ne mogu da spavaju, provode sate u sanjarenju o novoj ljubavi. Ova naučnica smatra da grupa neurotransmitera koji se nazivaju monoaminima igraju najznačajniju ulogu kod druge faze ljubavi.Treća faza je vezivanje. Dva hormona su izuzetno važna za ovu fazu, a to su oksitocin i vazopresin. Prvi se luči tokom porodjaja otuda tolika povezanost majke i deteta, drugi je odgovoran i za rad bubrega. 

Italijanski naučnici koji se bave ljubavlju su otkrili da je opsesivno ponašanje, koje veliki broj ljudi oseća na samom početku veze, posledica smanjenja serotonina u telu. Dobra vest je da će se nivo serotonina vratiti na normalan nivo posle 6 meseci pa će se opsesivno ponašanje značajno ublažiti.

Brojna istraživanja su pokazala da muškarci na neki način osete ovulaciju i da im je žena koja ovulira izrazito privlačna. Kada su muškarci mirisali majice žena koje ovuliraju i žena koje ne ovuliraju, privlačniji im je bio miris majica žena koje ovuliraju. Tako je jedna studija sprovedena 2007. na Univerzitetu u Novom Meksiku otkrila da striptizete zarade više novca u toku ovulacije. 

Autorka: Jasmina Mišović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here