OVI ZAMKOVI ODUZIMAJU DAH: Građevine koje morate posetiti

Većina ljudi ima neku uspomenu sa nekog izleta, rekreativne ili ekskurzije iz vrtića, osnovne ili srednje škole. To su uglavnom neprežaljene ljubavi, slomljeni lakat prilikom pada u neku rupu, ili posle fudbala na poljančetu. Neko je kupio suvenir iz muzeja čije je ime uglavnom zaboravljeno. Naša pažnja je rasuta na razne strane, tako da se retko ko seća nekog zamka koji je posetio u svojim mlađim danima.

Mi smo sada odlučili da vam predstavimo neke od najvelepnijih dvoraca i zamkova na svetu, i to na poseban način. Možda ste za neke od ovih zamkova čuli, ali verovatno niste ni zamišljali da ovako izgledaju iznutra. Predstavljamo vam neke od najlepših srednjovekovnih zamkova u svetu.

1.  Dvorac Himeji sastoji se od 83 građevine umrežene obrambenim sistemom, jako naprednim za razdoblje feudalizma u Japanu (Šoguni) kada je dvorac sagrađen.

Himeji datira od 1333. godine, kada je Akamatsu Norimura, šef vladajućeg klana Harima u ovom području, koje se nekada zvalo po njima, izgradio utvrđenjeu na vrhu brda Himeyama. Njegov sin, Sadanori, demontirao je utvrđenje i izgradio Himeyama dvorac 1346. godine. Dva veka kasnije, feudalni vladar Harima, Kuroda Shigetaka, poznatiji kao Kanbei, izveo je pregradnje dvorca i dvorac Himeji je rođen.

A ako želite da vidite kako Himeji izgleda iznutra to možete videtiOVDE.

2.  U Napulju se nalazi nekoliko poznatih zamkova, a na listu Svetske baštine upisan je Novi Zamak (Kastel Nuovo). Ovaj srednjovekovni dvorac u potpunosti oslikava arhitekturu grada, proširen je i obnavljan nekoliko puta, njegova gradnja započeta je 1279. godine, a završen je tri godine kasnije.

Zamak je novi u odnosu na Zamak jajeta (Kastel del’Ovo), pravougaonog je oblika i ima veliku ugaonu bastionu. Unutar zidina nalazi se nekoliko zgrada koje se često koriste za izložbe ili neke specijalne manifestacije.

A kako sama katedrala unutra izgleda pogledajte OVDE.

3.  Mon Sen Mišel (fr. Le Mont-Saint-Michel) je stenovito ostrvo u kanalu Lamanš na ušću reke Kesnon, oko kilometar udaljeno od obale Normandije. Nalazi se u blizini grada Avranš i granice Bretanje u departmanu Donja Normandija. Ostrvo je čuveno po svom benediktinskom manastiru, koji dominira ovim ostrvom površine 55.000 m². Ova utvrđena opatija je jedan od najboljih primera francuske srednjovekovne arhitekture. Mon Sen Mišel je i selo na ostrvu osnovano 708.

Do manastira se ranije moglo stići kopnom samo u periodu oseka. Krajem 19. veka ostrvo je povezano sa obalom uređenjem prirodne prevlake i izgradnjom puta. Izgradnjom brane povećana je akumulacija peska u zalivu i on je postao plići. Od juna 2006. traje realizacija projekta izgradnje hidrauličke brane koja bi povećala nivo vode oko ostrva za 70 centimetara. Projekat bi trebalo da bude okončan do 2012. 

Kao i u prethodnom zamku u Napulju, i Mon Sen Mišel ima zanimljivu katedralu.

U manastiru danas žive i rade još desetak benediktinskih monaha. Mon Sen Mišel je postala velika turistička atrakcija. Godišnje ga poseti 3,5 miliona turista. Ako vi želite da bude „sajber turista“, OVDE možete ući u dvorište ovog zamka.

4.  Zamak Leeds – Ukoliko ste romantična osoba, onda je ovaj dvorac nešto što bi ste sigurno poželeli da vidite. Za njega kažu da je jedan od najlepših i najromantičnijih dvoraca u čitavoj Engleskoj, kojeg možete da vidite u gradu Kent. Izgrađen je 1119. godine na reci Len obuhvatajući tri ostrva, a prostire se na ukupno 500 hektara zemljišta.

Zvanično je proglašen kraljevskim dvorem 1278. za kralja Edvarda I od Engleske i njegovu kraljicu. Najpoznatiji vlasnik ovog dvora bio je svakako kralj Henri VIII, koji je izvršio veliko proširenje dvora kao i ulepšavanje njegove unutrašnjosti i spoljašnjosti.

Pored toga, ovaj dvor je imao i odbrambenu namenu od mogućih napada od Španije ili Francuske od kojih je kralj Henri VIII strahovao. Takođe, delovao je i kao zatvor za francuske i škotske zatvorenike. Mnogo toga možete videti u okviru ovog prelepog dvora: kaveze sa pticama, lavirint, pećine, teren za golf, a ono što je prilično neobično jeste muzej psećih ogrlica kakav sigurno niste imali priliku da posetite nigde na svetu.

5.  Dvorac Windsor je jedan od naznačajnijih i najskupljih projekata srednjeg veka u Engleskoj koji je svedok oko 900 godina Britanske istorije. Prvobitna verzija ovog dvora osnovana je od strane Viljema Osvajača isključivo u odbrambene svrhe, kako bi se odbranio od Normandijskih naroda, da bi kasnije prešao u ruke Engleskih monarha koji su izvršili velika proširenja dvora.

Zahvaljujući ovom dvoru, kojeg je Henri I ojačao kamenom, dok je Henri II dodao još nekoliko vojnih utvrđenja,vojska je imala dobar pogled na celokupnu odbrambenu liniju koja se protezala duž reke Temze. Treba napomenuti da je kralj Henri II izgradio prve kraljevske odaje koje se i danas dan mogu videti na ovom dvoru. Tokom srednjeg veka, dvorac Windsor je pao pod opsadu nekoliko puta.

Tokom Engleskog Građanskog rata, dvor je pretrpeo veoma buran period, tokom kojeg je služio kao zatvor. Dvorac Windsor je bio sklonište kraljevskoj porodici tokom Drugog svetskog rata , a potom je pretrpeo veliki požar 1992. godine.

Nakon požara koji je uništio veći deo dvora, odlučeno je da se odmah krene u restauraciju koja je dovršena tek 1997. godine sa konačnim troškovima u iznosu od 37 miliona britanskih funti. Danas je dvorac Windsor jedna od zvaničnih i verovatno najomiljenijih rezidencija Kraljice Elizabete II.

A OVDE možete videti kako je izgledao salon unutar Windsor-a.

6.  Alkazar (Španija) predstavlja prvu evropsku kraljevsku rezidenciju sa raskošnim palatama i vrtovima, koji se nalazi nasuprot katedrale i koji je od Trga pobede odvojen Lavljim vratima, Arapi su gradili u periodu od 12 do 14. veka, a hrišćanski vladari nastavili su proširenje zdanja i uređenje vrtova kombinacijom mavarskog i engleskog stila.

Nalazi se preko puta katedrale. Ispred ulaza je Trijumfalni trg. U palati su živele i vladale mnoge generacije kraljeva. Proširenja i preuređenja su rađena nebrojano puta tokom istorije duge 1100 godina. Gradnju su počeli mavarski sultani, a kasnije je nastavili španski kraljevi. Mogu se videti Sala Pravde (šp. Sala de la Justicia), Sala de Audiensias, Palata don Pedra i saloni Karlosa V.

Iza palate je nekoliko vrtova u kojima se mogu videti fontane, bazeni i staze. Današnji izgled, vrtovi su dobili u 16. i 17. veku. Čitava Sevilja krije mističnost nastalu preplitanjem kultura i vekova. Jednako zaokupljaju pažnju i divljenje tapiserije i mozaici po zidovima, Salon ambasadora sa gipsanim svodovima, Vrt pesnika, ili, pak, onaj namenjen devicama.

Ideja da se krene ka Indiji, u potrazi za začinima, verovatno je nastala u jednom od salona ili na baštenskoj klupi ovog velelepnog zdanja. I tako je, zahvaljujući ambiciji kraljice Isabele i radoznalosti jednog moreplovca, otkriven novi kontinent, a Španija postala svetska sila. Salu Rejesovih možete videti OVDE.

7.  Burg Eltz je srednjovekovni dvorac smešten u planinama iznad reke Mosel između Koblenca i Trira u Nemačkoj. 

Još uvek je u vlasništvu dela porodice Eltz, čije su 33 generacije ovde živele od 12. veka. OVDE se jelo u ovom srednjovekovnom dvorcu, dok se takođe mogu videti i neki od ostataka oružja.

Autor: Nikola Đorđević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here