DRAGI STUDENTI, VEŽITE POJASEVE − POLEĆEMO!

Pasoš? Tu. Ugovor o radu? Tu. Džeparac? Tu. Štampana verzija studentske vize J1? Ne mogu da verujem! Ček, ček. Uf, tu je. Dobro raspoloženje? To se podrazumeva!

Svi studenti koji su bili u Americi preko programa „Radi i putuj“ (Work and Travel)znaju da bez ovih pet stvari ne bi smeli da krenu u ovu avanturu. Pre svega, neophodno je naoružati se informacijama preko agencije, ambasade i interneta o tome šta je sve potrebno za višemesečni boravak na američkom kontinentu.

Na ovaj program mogu se prijaviti svi redovni studenti, koji su prvi put upisali školsku godinu na osnovnim ili master studijama, bilo da su sa državnog ili privatnog fakulteta. Pored popunjenih formulara koje predaju ambasadi, kandidati moraju da polože najmanje dva ispita u tekućoj školskoj godini. Poznavanje engleskog jezika, iako važna stavka, nije presudno za dobijanje zelenog svetla od strane ambasade, koliko to da na razgovoru budete ubedljivi da ćete se nakon isteka programa vratiti u svoju zemlju.

Uglavnom se za ovaj program studenti prijavljuju sa jednim ili više prijatelja, kolegom, partnerom, bratom ili sestrom. Kada se desi da jedan dobije, a drugi ne dobije vizu, ostaje teška odluka da li poći sam na ovo putovanje. Iskustvo studenata kaže da ne bi trebalo odustati.

Kada stignete u Sjedinjene Američke Države, često vas na aerodromu čeka predstavnik agencije i vodi do smeštaja, koji ćete deliti sa pet ili više ljudi. Operateri agencije dostupni su 24 časa, u slučaju da imate bilo kakav problem ili nedoumicu. Svi tudenti su u obavezi da svake druge nedelje odgovore na mejl agencije i obaveste ih da li je sve u redu.

Za one kojima se višemesečni boravak hiljadama kilometara daleko od kuće čini kao preveliki korak, mogu na našem vebsajtu pronaći aktuelne konkurse za radionice, prakse i edukacije u Evropi, te tako biti bliže kući, a ipak iskusiti neku vrstu radnog boravka u inostranstvu.

Saznaj više:Aktuelni konkursi.

Ponuda poslova

Izbor poslova je raznovrstan. Smene mogu trajati od šest do deset sati dnevno, a nedeljna kvota je od 32 do 40 radnih sati. Težina posla, angažovanost na njemu i grad u kojem ste smešteni određuju visinu zarade. Pa tako, satnica spacioca na bazenu u glavnom gradu SAD iznosi 7,85 dolara, dok je satnica sobarice i prodavca u butiku na ostrvu Martini vinogradi od deset do 15 dolara.

Konobari imaju male plate, zbog američke tradicije da im gosti hotela i restorana ostavljaju visoki bakšiš, u vrednosti i do 20 odsto od ukupnog iznosa računa (u skoro svakoj „državi“ je minimum bakšiš od 10%). Dodatnu zaradu od bakšiša imaju i hostese, sobarice i sobna posluga. Nešto bolje poznavanje jezika je potrebno za osobu koja radi na front desku, odnosno koja dočekuje i čekira goste, prima rezervacije i daje im potrebne informacije.

−Jutarnja kafa pored jezera, prelepo popodne sa prijateljima i odličan provod za mlade uveče, otprilike tako se sećam mesta Lejk Plesid, u kome sam radila kao sobarica. Jedan stariji bračni par, koji je boravio u hotelu, ostao mi je u lepom sećanju, jer smo se na neki način i sprijateljili. Pre njihovog odlaska ostavili su mi veliki bakšiš, ali i što je mnogo važnije kontakt telefon na koji mogu da ih pozovem ako mi zatreba pomoć u slučaju da se vratim u Ameriku. Zaista su me oduševili − priča studentkinja Aleksandra Anđelković (24).

Ne žurite sa trošenjem novca!

Iako na samom početku morate imati prilično veliku sumu novca potrebnu za pokrivanje početnih troškova (minimum je uglavnom za sve države 475 dolara), dobra stvar je da se taj novac povrati zaradom, a pored toga se može i uštedeti. Za agenciju, koja vam pronalazi smeštaj, posao, rezerviše avionsku kartu i zakazuje sastanak u ambasadi, morate odvojiti oko 1200 – 1600 evra. 

Neophodno je poneti džeparac kako biste pokrili troškove smeštaja i hrane do prve plate. Ostajanje bez para u Americi nije nimalo dobra stvar. Zato velike kupovine odložite za kasnije i sačekajte dok ne saznate kako svet oko vas funkcioniše.

              Široki vidici

Upoznavanje druge kulture, usavršavanje jezika, druženje sa novim ljudima iz različitih krajeva sveta, dobra zarada i savršena prilika da se posete veliki gradovi koje ste do sada samo na filmu videli, sigurno su pozitivne strane ovog putešestvija. Gledanje svitanja u društvu novih prijatelja, dok ste miljama udaljeni od vašeg rodnog kraja gde u tom trenutku vaši najmiliji spavaju, budi osećanja dokučiva samo onima koji su osetili zrake tog sunca.

Ovo iskustvo i putovanje Jovana Mladenović (26), studentkinja iz Niša, rado bi ponovila. Ona je jedva čekala da putovanje počne. Osim toga što je upoznala mnogo mladih ljudi sa naših prostora koji su otišli preko istog programa, stekla je i puno novih prijatelja iz inostranstva, Jamajke, Brazila i naravno Amerike, sa kojima je i dalje često u kontaktu.

Pored uživanja i avanture, kandidati moraju biti spremni da ozbiljno rade i prilagode se tamošnjim uslovima. Ono što im se uglavnom ne dopada je hrana, i to može da zasmeta ljubiteljima domaće kuhinje, ali ima i tamo meste gde se može naći naš ajvar, Eurokrem, pavlaka i ćevapi. Samo je potrebno da malo istražite. 😀

Ako imate bilo kakva pitanja, nedoumice ili su vam potrebni saveti, slobodno nam pišite u komentarima. Rado ćemo vam pomoći koliko god možemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here