Dučić u ulozi Life Coach – a

Može li Dučić da preuzme posao savremenim life-coach „zanatlijama”?

Dučić

Upoznajte ljubav, sreću i prijateljstvo čitajući Dučića. Naučite da razumete život, ženu, mlade i zaljubljene. Dučić nas vodi kroz život dajući savete i otkrivajući nam suštinu življenja. Izdvojiću pojedine delove koji će vas sigurno zagolicati da i vi krenete u potragu za blagom cara Radovana.

Jovan Dučić, srpski i jugoslovenski pisac i diplomata, izneo je svoja filozofska shvatanja o nekim od najvažnijih aspekata života u svom delu Blago cara Radovana. U knjizi nalazim devet poglavlja podeljenih prema temama kojima se pisac bavio: O sreći, O ljubavi, O prijateljstvu, O mladosti i starosti itd.

Sami naslovi poglavlja privlače nas da zavirimo u te redove i kritički, svako iz svog ugla, procenimo koliko se te „opšte istine”, hrabro iznete u delu, mogu primeniti i potvrditi našim ličnim životnim iskustvom. Pored toga, pisac nam daje pregršt saveta za „pravilan” život i uspešno nalaženje sreće, ljubavi, prijateljstva.

Dajem vam poneke ideje iznete u delu, a vi pronađite među njima one koje će vas inspirisati.

Jovan-Ducic
Koliko više razmišljate o životu, sve se više otvaraju njegove zasede i prikazuju njegova bespuća. Zato ako mnogo govorite o nesrećama u životu, najzad više ne vidite život nego nesreće (…) Ko misli da je srećan, on je odista srećan.

Zaljubljen čovek misli da uvek voli prvi put, iako je pre toga sto puta voleo; a događa se čak da veruje kako je odista samo ovaj put istinski voleo. – Zbog ovog nelogičnog i nerazumnog, ima u ljubavi toliko nesrećnika.

Da vas žena voli ženski, morate s njom postupati muški. Treba biti tiranin, ali dobar, onakav kakvog je Renan tražio za gospodara države. Žena treba da vidi jači spol od svog, jer ne voli mučenika u ljubavi, čak ni dobrotvora, nego zaverenika i razbojnika.

Prijateljstvo se zadobija pažnjom većma nego ikakvim herojskim dokazima. Treba voleti bez obzira da li smo odmah voljeni u zamenu. Naročito paziti da se izbegnu s obe strane obaveze drukče nego moralne. I uvek dati našem prijatelju prednost u zaslugama tog prijateljstva, a nikad ga ne staviti u podređen položaj, u kojem bi se osećao dužnikom.

Dučić

Viđenje iz mog ugla

Pri prvom čitanju ove knjige bila sam zbunjena podeljenošću svojih osećanja prema stavovima iznetim u njoj. Neki su me nervirali, sa nekima sam se potpuno složila, neki su me prosvetlili, ali nekima sam se čak smejala kao nebuloznima.

Međutim, kada sam je ponovo pročitala nakon nekog vremena, oni stavovi koji su me nervirali sada su mi se činili bliski. Onda sam shvatila u čemu je „caka” – ja sam se vremenom menjala, ali uprkos tome sam uvek uspevala da pronađem u Blagu ono što mi je bilo potrebno. Ovo je knjiga koja će pratiti sva vaša stanja uma i koja nikada neće izaći iz mode.

U nadi da ćete poželeti da posegnete za ovom, u najrazličitijim trenucima, korisnom knjigom, svojevrsnim priručnim savetnikom za život, vraćam se čitanju iste, jer pri svakom ponovnom čitanju pronađem nešto novo i pogodno baš za taj momenat u kome se nalazim.

Marija Radivojević

PODELI
Portal Mladi
Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here